Bezpečnost potravin

Přípravek PreTect pomáhá v prevenci proti hnilobám měkkého ovoce

Vydáno: 5. 9. 2008
Autor:

Pokusy uskutečněné britskou výzkumnou organizací Farm Advisory Services Team (FAST) s jejich přípravkem PreTect ukázaly, že ten může účinně pomáhat potírat hnilobu u měkkého ovoce.

     Pokusy uskutečněné výzkumnou organizací Farm Advisory Services Team (FAST) na jejich přípravku PreTect ukázaly, že ten může účinně potírat hnilobu u měkkého ovoce.
     Tento přírodní rostlinný přípravek obsahuje protein harpin, který stimuluje rostliny, aby mobilizovaly svoji vlastní obranu proti patogenům a hmyzu.
     Přípravek byl testován nezávislou agronomickou a výzkumnou společností na odrůdách jahod Elsanta, Everest a Symphony. Ty dostaly aplikaci přípravku PreTect dva týdny před sklizní a výsledky ukázaly, že ošetřené ovoce vykázalo pouze 8 % výskytu hniloby, zatímco jiné ovoce vykázalo 20 % výskytu hniloby. Obě sady byly skladovány po dva týdny při 20 °C.
     Pro sadu pokusů s malinami byla použita odrůda Octavia a byla také ošetřena dva týdny před sklizní. Kontrolní ovoce vykázalo 40 % výskytu hniloby, zatímco ovoce ošetřené přípravkem PreTect vykázalo 10 % hniloby po 14denním skladování při 10 °C.
     Agronom Rob Cook z organizace FAST zjistil, že PreTect by mohl být používán až do dne sklizně, což prodlužuje skladovatelnost ovoce o 20 %. Dodal: Když jsme se zaměřili na prodloužení skladovatelnosti měkkého ovoce, PreTect se prokázal jako překvapivě účinný. Zvláště stáleplodící odrůdy získaly výhody z pravidelných aplikací po celou sezónu ve významných stadiích vývoje plodiny, jako například kvetení a sklizeň plodů rovněž jako v době před sklizní.
     Manager výzkumu Gary Saunders organizace FAST řekl: Harpin, protein pocházející z přírody stimuluje mechanismus sebeobrany rostliny; úroveň obranyschopnosti rostliny a tolerance vůči stresu je přirozeně zvyšována. Ale to je přídavek k růstové reakci, což má za výsledek zvýšený příjem vápníku a draslíku, o kterém se ví, že je životně důležitý při vytváření zlepšených výnosů a prodloužení skladovatelnosti.
     Charles Atkins ze společnosti CE Murch produkující ovoce se sídlem v Canterbury použil přípravek PreTect u svých malin poprvé v roce 2007. Ten měl výsledky v nesporném zvýšení pevnosti ovoce v době sklizně a pozitivní účinek na uchovatelnost plodin. To bylo zaznamenáno i spotřebiteli.