Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Přírodní prostředky k prodloužení trvanlivosti pečiva do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Přírodní prostředky k prodloužení trvanlivosti pečiva

Vydáno: 6.5.2009
Tisk článku
K ochraně před plísněmi v pečiva lze použít např. přípravek Nabitor, rozinkový koncentrát, extrakt z rozmarýnu Inolens nebo řadu přípravků na bázi enzymů.
V USA je velmi rozšířené zdůrazňování „přírodního“ původu potravin a složek jako reklamního prostředku, přestože „umělé“ složky splňují požadavky na funkčnost a bezpečnost stejně, dokonce někdy lépe, např. protože neovlivňují senzorické vlastnosti.
Se zaměřením na tento trend vyvinula společnost Fleischmann Yeast (producent prostředků pro pekaře) přípravek "Nabitor" - nový přírodní inhibitor růstu plísní použitelný k prodloužení trvanlivosti chleba a pečiva. Porovnáním s ostatními prostředky na potlačení růstu plísní vykazuje nový přípravek větší účinnost, a bez vedlejších pachutí. Při přímém vedení těsta je potřebné aplikované množství přípravku Nabitor vyšší než do piškotových těst a při nepřímém vedení. Výsledkem přídavku Nabitoru v množství 0,4 až 1,4 % (vztaženo na mouku) je prodloužení trvanlivosti pečiva (bez plesnivění) na 21 až 30 dní. Výrobce doporučuje přípravek pro výrobu chleba, house, tortil a bagel.
Dalším přírodním konzervačním prostředkem je podle California Raisin Marketing Board koncentrát rozinkové šťávy obsahující 70 % rozpustné sušiny. Přídavek tohoto koncentrátu vedle inhibice plísní dodává chuť a barvu, udržuje vlhkost, snižuje lámavost, působí jako přírodní pojivový materiál v cereálních tyčinkách.
Slovinská firma Vitiva  vyvinula řadu extraktů rozmarýnu s označením Inolens, které mají využití v mnoha potravinářských aplikací včetně výrobků z obilovin. Deodorizovaný práškový přípravek  "Inolens 12", který se vyznačuje vysokou antioxidační kapacitou způsobenou přítomností kyseliny karnosolové, karnosolu a kyseliny rozmarýnové je vhodný jako přídavek do extrudovaných výrobků (v dávce 0,2 až 0,3 na 1 kg).
K zlepšování senzorických vlastností pečiva a prodlužování trvanlivosti mohou sloužit přípravky na bázi enzymů. V této oblasti se spolupracuje např. dánská firma Novozymes s belgickou Puratos. Caravan Ingredients (USA) nabízí přípravek "Cakesoft" – směs enzymů a emulgátorů mj. s protiplísňovými účinky. Podobně DSM Food Specialties (USA) dodává mikrobiální fosfolipázu "CakeZyme" pro zlepšení kvality pečiva, úsporu vajec a prodloužení trvanlivosti.

Milling and Baking News, 87, 2009, č. 25, s. 20-24
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021