Med, k jehož produkci včely využily výhradně hadinec (Echium), obsahuje pyrrolizidinové alkaloidy. V Austrálii doporučují tento med nekonzumovat.
Úřad pro kontrolu potravin v Austrálii a na Novém Zélandu (Food Standards Australia New Zealand, FSANZ) radí australským spotřebitelům omezit konzumaci medu získávaného výhradně z květů určitých rostlinných druhů, neboť existuje obava z přítomnosti vysokého množství přirozeně se vyskytujících toxinů.
FSANZ uvádí, že
med produkovaný včelami, které využívají jako zdroj obživy květy hadince (
Echium species), může obsahovat vysoké hladiny pyrrolizidinových alkaloidů. Dlouhodobá expozice vysokým dávkám těchto sloučenin může způsobovat u člověka poškození jater a osoby, které konzumují více než dvě polévkové lžíce tohoto medu denně jsou vystaveny zdravotnímu riziku.
Med vyrobený výhradně z hadince se vyskytuje v Austrálii zřídka a lze ho zakoupit pouze ve specializovaných prodejnách. Není pravděpodobné, že by u medů vyrobených z různých zdrojů (směsných medů) existovaly nebezpečné hladiny těchto toxinů. Dosud nejsou k dispozici žádné zprávy o onemocnění dávaného do souvislosti s konzumací medu. Pyrrolizidinové
alkaloidy jsou také obsaženy v listech kostivalu, který se někdy konzumuje v podobě salátů a dále u druhů
Heliotrope a
Crotalaria species, které mohou jakožto plevely kontaminovat obiloviny.
www.foodstandards.gov.au