Bezpečnost potravin

Přírodní toxiny v medu

Vydáno: 18. 10. 2004
Autor:

Med, k jehož produkci včely využily výhradně hadinec (Echium), obsahuje pyrrolizidinové alkaloidy. V Austrálii doporučují tento med nekonzumovat.

Úřad pro kontrolu potravin v Austrálii a na Novém Zélandu (Food Standards Australia New Zealand, FSANZ) radí australským spotřebitelům omezit konzumaci medu získávaného výhradně z květů určitých rostlinných druhů, neboť existuje obava z přítomnosti vysokého množství přirozeně se vyskytujících toxinů.
FSANZ uvádí, že med produkovaný včelami, které využívají jako zdroj obživy květy hadince (Echium species), může obsahovat vysoké hladiny pyrrolizidinových alkaloidů. Dlouhodobá expozice vysokým dávkám těchto sloučenin může způsobovat u člověka poškození jater a osoby, které konzumují více než dvě polévkové lžíce tohoto medu denně jsou vystaveny zdravotnímu riziku.
Med vyrobený výhradně z hadince se vyskytuje v Austrálii zřídka a lze ho zakoupit pouze ve specializovaných prodejnách. Není pravděpodobné, že by u medů vyrobených z různých zdrojů (směsných medů) existovaly nebezpečné hladiny těchto toxinů. Dosud nejsou k dispozici žádné zprávy o onemocnění dávaného do souvislosti s konzumací medu. Pyrrolizidinové alkaloidy jsou také obsaženy v listech kostivalu, který se někdy konzumuje v podobě salátů a dále u druhů Heliotrope a Crotalaria species, které mohou jakožto plevely kontaminovat obiloviny.
www.foodstandards.gov.au