Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Přírodní toxiny v medu do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Přírodní toxiny v medu

Vydáno: 18.10.2004
Tisk článku
Med, k jehož produkci včely využily výhradně hadinec (Echium), obsahuje pyrrolizidinové alkaloidy. V Austrálii doporučují tento med nekonzumovat.
Úřad pro kontrolu potravin v Austrálii a na Novém Zélandu (Food Standards Australia New Zealand, FSANZ) radí australským spotřebitelům omezit konzumaci medu získávaného výhradně z květů určitých rostlinných druhů, neboť existuje obava z přítomnosti vysokého množství přirozeně se vyskytujících toxinů.
FSANZ uvádí, že med produkovaný včelami, které využívají jako zdroj obživy květy hadince (Echium species), může obsahovat vysoké hladiny pyrrolizidinových alkaloidů. Dlouhodobá expozice vysokým dávkám těchto sloučenin může způsobovat u člověka poškození jater a osoby, které konzumují více než dvě polévkové lžíce tohoto medu denně jsou vystaveny zdravotnímu riziku.
Med vyrobený výhradně z hadince se vyskytuje v Austrálii zřídka a lze ho zakoupit pouze ve specializovaných prodejnách. Není pravděpodobné, že by u medů vyrobených z různých zdrojů (směsných medů) existovaly nebezpečné hladiny těchto toxinů. Dosud nejsou k dispozici žádné zprávy o onemocnění dávaného do souvislosti s konzumací medu. Pyrrolizidinové alkaloidy jsou také obsaženy v listech kostivalu, který se někdy konzumuje v podobě salátů a dále u druhů Heliotrope a Crotalaria species, které mohou jakožto plevely kontaminovat obiloviny.
www.foodstandards.gov.au
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021