Bezpečnost potravin

Přírodní transmastné kyseliny mohou být zdraví prospěšné

Vydáno: 25. 2. 2007
Autor: pospisilova

Transmastné kyseliny živočišného původu a průmyslově vyráběné působí na lidský organismus odlišně.

Výsledky nejnovějších švýcarských výzkumů prokázaly, že transmastné kyseliny živočišného původu nemají stejně negativní dopady na lidské zdraví jako ty průmyslově vyráběné, jak zveřejnil 13. února Výzkumný ústav Agroscope se sídlem v Liebefeldu-Posieux (ALP). Rozdíl vyplývá jednak ze skutečnosti, že přírodní transmastné kyseliny se vyskytují v podstatně nižších koncentracích v porovnání s transmastnými kyselinami průmyslově vyráběnými a jednak podle odborníků z ALP obsahují transmastné kyseliny živočišného původu látky, které je dokáží v lidském organismu transformovat na konjugovanou kyselinu linolovou.
Studie na buněčných a tkáňových kulturách živočišného původu prokázaly, že konjugovaná kyselina linolová má pozitivní vliv na zdravotní stav lidí. Kromě jiného působí podpůrně při výskytu rakoviny nebo cukrovky. Průmyslově vyráběné transmastné kyseliny naproti tomu zvyšují riziko vzniku srdečních onemocnění a onemocnění oběhového systému.