Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Přirozené alternativy syntetických konzervačních prostředků do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Publikace > Publikace> Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv

Přirozené alternativy syntetických konzervačních prostředků

Vydáno: 9.7.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Studie zaměřená na použití přírodních variant při uchování krájeného čerstvého ovoce a ovocných šťáv.
Tradiční antimikrobiální prostředky se používají ve velkém po řadu let. V současné době však spotřebitelé požadují zdravé a bezpečné potraviny, které se podobají čerstvým potravinám a jsou bez přídavku chemicky syntetizovaných konzervačních prostředků.
Jako slibná alternativa se ukazuje použití nových přírodních antimikrobiálních prostředků, které zajišťují bezpečnost čerstvého krájeného ovoce a ovocných nepasterovaných šťáv a zamezují snižování kvality těchto produktů. Účinnost přírodních látek přidávaných k produktům z ovoce zkoumala již řada výzkumníků.
 
K účinnému snížení patogenních mikroorganismů a mikroorganismů způsobujících kažení u krájeného čerstvého ovoce a ovocných šťáv lze používat antimikrobiální prostředky:
 
– živočišného původu (laktoperoxidáza, lysozym a chitosan),
– rostlinného původu (silice, aldehydy, estery, byliny a koření),
– mikrobiálního původu (nisin).
 
Použití těchto prostředků na komerční úrovni je však stále omezené a to z legislativních důvodů, a také např. kvůli vlivu na senzorické vlastnosti. Dříve, než se budou moci antimikrobiální prostředky přírodního původu považovat za přijatelnou alternativu syntetických prostředků, je třeba provést rozsáhlý výzkum, který se bude zaměřovat na sledování účinků jednotlivých antimikrobiálních prostředků na senzorické vlastnosti potravin.
 
Španělské ministerstvo pro vědu a technologii podpořilo studii, která se zabývá využitím tradičních a alternativních přírodních antimikrobiálních prostředků k regulaci patogenních mikroorganismů a mikroorganismů způsobujících kažení u krájeného ovoce a ovocných šťáv.
 
Control of Pathogenic and Spoilage Microorganisms in Fresh-cut Fruits and Fruit Juices by Traditional and Alternative Natural Antimicrobials (pdf, 539 kB, 24 stran)
 
Zdroj: Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 8, 2009, č. 3, s. 157–180
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021