Bezpečnost potravin

Příručka pro potravináře s radami pro případy výskytu cryptosporidiosy

Vydáno: 19. 4. 2008
Autor:

FSAI vydal novou příručku pro potravináře, která obsahuje praktické rady pro případy, že dojde ke kontaminaci technologické vody parazitickým prvokem rodu Cryptosporidium.

Irský Úřad pro bezpečnost potravin FSAI vydal novou příručku pro pracovníky v potravinářství, která obsahuje praktické rady pro případy, že dojde ke kontaminaci technologické vody parazitickým prvokem rodu Cryptosporidium. (Cryptosporidium způsobuje u lidí s nenarušeným imunitním systémem onemocnění zažívacího traktu (obvykle trvá 1 až 2 týdny), u lidí se sníženou imunitou může dále způsobovat chronické, život ohrožující infekce, které se mohou rozšířit i do jiných orgánů (např. plíce, jícen, žaludek). Rozmnožuje se výhradně v buňkách hostitele. Mimo hostitelský organismus se vyskytují pouze oocysty, které jsou velmi odolné k vnějším vlivům. Díky tomu se mohou šířit i vodou (pitnou i rekreační), aniž by ztratily životaschopnost). Příručka byla vydána jako reakce na nedávný incident s vodou kontaminovanou Cryptosporidium a je zaměřena na pomoc producentům potravin chránit zdraví spotřebitelů pro případ opětovného výskytu. Podává přehled jednotlivých kroků a opatření, která je nutno přijmout v případě, že pitná voda je kontaminována Cryptosporidium. Místní úřady rovněž vydaly příslušné varování ‚Boil Water Notice‘, upozorňující spotřebitele na možnost výskytu Cryptosporidium ve vodě a přijetí potřebných opatření. V průběhu roku 2007 se v Irsku vyskytlo 605 případů cryptosporidiosy v porovnání s 367 případy v roce 2006.
Více informací zde.