Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Příručka pro potravináře s radami pro případy výskytu cryptosporidiosy do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Příručka pro potravináře s radami pro případy výskytu cryptosporidiosy

Vydáno: 19.4.2008
Tisk článku
FSAI vydal novou příručku pro potravináře, která obsahuje praktické rady pro případy, že dojde ke kontaminaci technologické vody parazitickým prvokem rodu Cryptosporidium.
Irský Úřad pro bezpečnost potravin FSAI vydal novou příručku pro pracovníky v potravinářství, která obsahuje praktické rady pro případy, že dojde ke kontaminaci technologické vody parazitickým prvokem rodu Cryptosporidium. (Cryptosporidium způsobuje u lidí s nenarušeným imunitním systémem onemocnění zažívacího traktu (obvykle trvá 1 až 2 týdny), u lidí se sníženou imunitou může dále způsobovat chronické, život ohrožující infekce, které se mohou rozšířit i do jiných orgánů (např. plíce, jícen, žaludek). Rozmnožuje se výhradně v buňkách hostitele. Mimo hostitelský organismus se vyskytují pouze oocysty, které jsou velmi odolné k vnějším vlivům. Díky tomu se mohou šířit i vodou (pitnou i rekreační), aniž by ztratily životaschopnost). Příručka byla vydána jako reakce na nedávný incident s vodou kontaminovanou Cryptosporidium a je zaměřena na pomoc producentům potravin chránit zdraví spotřebitelů pro případ opětovného výskytu. Podává přehled jednotlivých kroků a opatření, která je nutno přijmout v případě, že pitná voda je kontaminována Cryptosporidium. Místní úřady rovněž vydaly příslušné varování 'Boil Water Notice', upozorňující spotřebitele na možnost výskytu Cryptosporidium ve vodě a přijetí potřebných opatření. V průběhu roku 2007 se v Irsku vyskytlo 605 případů cryptosporidiosy v porovnání s 367 případy v roce 2006.
Více informací zde. 
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=254 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021