Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Příspěvek k objasnění vztahu tuk – diabetes do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Příspěvek k objasnění vztahu tuk – diabetes

Vydáno: 15.3.2003
Tisk článku
Nově objevené receptory FFAR, které jsou aktivovány mastnými kyselinami, mají zřejmě spojitost se vznikem diabetu.
Podle výsledků výzkumu prováděného švédskými pracovníky Neurocentra při univerzitě v Lundu může mít tělesný tuk funkci signální látky a aktivovat receptor v buňkách orgánů jako jsou játra a srdce. Tento poznatek nabízí nové možnosti pro vysvětlení geneze diabetu. Byl objeven receptor, resp. celá rodina receptorů, které jsou aktivovány mastnými kyselinami s krátkými, středně dlouhými a dlouhými řetězci. Tyto receptory byly označeny jako FFAR (free fatty acid receptors). Skutečnost, že tuky mohou fungovat jako signální substance k aktivaci pochodů uvnitř buňky je zcela novým pohledem. Nově objevené receptory mají jasnou souvislost s diabetem: jsou ovlivňovány moderními léky na diabetes (tzv. glitazony, látky stimulující sekreci inzulinu)), a vyskytují se na povrchu buněk přesně těch orgánů, které se účastní metabolismu cukru – jater, svalů a slinivky břišní. Objevení FFAR může být základem pro nové vysvětlení spojitosti mezi tukem a diabetem, a může napomoci objasnit duální úlohu tuku v těle, který působí jednak jako látka esenciální pro život, jednak jako potenciální škodlivina. Výzkumný tým rovněž prokázal, že nově objevené receptory se nalézají i v mozku. V tomto kontextu lze možná hledat souvislost mezi důležitostí tuku pro vývoj mozku, resp. vznik mozkových poruch, jako je kupříkladu Parkinsonova nemoc. Dále bylo zjištěno, že stimulace receptorů zvyšuje intracelulární koncentraci vápníku. Podrobné závěry výzkumu jsou uvedeny v posledním čísle časopisu Biochemical and Biophysical Research Communications.
Biochem. Biophys. Res. Commun. , 301, 2003, s. 406–410
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018