Bezpečnost potravin

Příští generace GMO

Vydáno: 8. 2. 2008
Autor:

Nová technika vytvořená španělskými vědci může usnadnit otestovat nutriční kvality příští generace GMO potravin.

Nová technika vytvořená španělskými vědci z výzkumného ústavu Institute of Industrial Fermentations v Madridu může usnadnit testování nutriční kvality příští generace GMO potravin. Tento vynález publikovaný v časopise americké chemické společnosti „Analytical Chemistry“ analyzuje potenciální změny ve složení aminokyselin v transgenních plodinách. Tato nová technika má potenciál zlepšovat nutriční analýzu plodin a ukázat, jak se transgenní organismy mohou shodovat nebo lišit od svých konvenčních protějšků. Výzkumníci použili tuto techniku, aby porovnali přítomnost L a D formy aminokyselin, která může ovlivnit nutriční hodnotu a stravitelnost. Systém L/D je způsobem objasňování prostorové konfigurace aminokyselin. Využití těchto postupů může otevřít nové perspektivy ve studiu chemického složení GMO, neočekávaných modifikací GMO nebo obojího.