Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Probiotika chrání děti před průjmy do kategorie

Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv
Aktuality > Aktuality

Probiotika chrání děti před průjmy

Vydáno: 20.6.2012
Tisk článku
Autor: Markéta Houdková
Probiotické bakterie Lactobacillus reuteri zabraňují vzniku akutních průjmů u dětí s nedostatečnou výživou.

Střevní infekce jsou celosvětovým problémem. Prevence je lepší než samotná léčba a probiotika jsou snadno zahrnutelné do jednoduché stravy. Avšak ne všechna probiotika mají stejné účinky, uvádí holandský výzkumný ústav Nizo. V randomizované kontrolní studii bylo zjištěno, že jeden ze dvou druhů probiotik, která byla testována, výrazně snížil výskyt případů akutních průjmů.

Skupina vědců provedla šestiměsíční dvojitě placebem kontrolovanou studii na 494 zdánlivě zdravých dětech ve věku jednoho až šesti roků. Děti byly náhodně rozděleny do dvou skupin s tím, že v první skupině dostávaly mléko s nízkým obsahem laktózy a s probiotickými bakteriemi Lactobacillus casei nebo Lactobacillus reuteri, druhá skupina dětí obdržela rovněž nízkolaktózové mléko, avšak bez přidaných bakterií. Skupina, co požívala mléko s L. reuteri, vykazovala o 32% nižší výskyt průjmových epizod v porovnání s placebem. L. casei v této studii zmíněné účinky neprojevil.

Na základě této studie, lze vyvinout pro ohrožené děti probiotické potraviny s prokázanou účinností při prevenci průjmových onemocnění.


Probiotic prevents diarrhoea in children
DAIRY INDUSTRIES international, 2012, 77, č. 4, s. 9




 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018