Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Problém salmonel do kategorie

Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Problém salmonel

Vydáno: 23.4.2009
Tisk článku
Pro úspěšnost zásahu proti salmonelám je nutné nejprve zmapovat zamoření chovu a analyzovat kritické body, které se hlavní měrou podílejí na zavlečení a rozšíření této infekce v chovu.
Aby bylo možné zemědělským podnikům, které se potýkají s výskytem salmonel smysluplně poradit, je nutné znát nejvýznamnější faktory, které se podílejí na zavlečení infekce do podniků a na jejím následném rozšíření v početních stavech prasat.
 
Odborníci z Ústavu chovu hospodářských zvířat v německém Kielu odebrali ve 32 zemědělských podnicích krevní vzorky téměř 2000 prasatům. 14 procent vzorků bylo pozitivních, celkem bylo postiženo výskytem salmonel 84 procent podniků.
 
Analýzy různých faktorů chovu a managementu prokázaly, že hygienické aspekty, jako jsou např. ochranné oděvy pro cizí osoby, vyšší podíl roštů nebo čištění krmného potrubí významně přispívaly k redukci počtu salmonel. Naproti tomu šance na výskyt pozitivního nálezu se zvyšovala v závislosti na blízkosti dalších chovů prasat a dávkách antibiotik.  
 
Samonellen: Was macht Probleme?
SUS, 2009, č. 2, s. 51               
Objednávka kopie článku
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021