Bezpečnost potravin

Problematika nanotechnologie na zasedání AAAS 2009

Vydáno: 8. 4. 2009
Autor:

Prezentace zaměřené na aplikace nanotechnologie při výrobě potravin, které zazněly v únoru 2009 na zasedání AAAS.

Ve dnech 12.–16.2.2009 se uskutečnilo ve městě Chicago (USA) výroční zasedání AAAS
(American Association for the Advancement of Science; Americká asociace pro pokrok ve
vědě). Zasedání se zaměřovalo na řadu témat, přičemž jedním z nich byla
nanotechnologie. V rámci tohoto tématu se uskutečnilo symposium pod názvem
Nanopotraviny pro zdravější život?” Uvedené symposium se zaměřovalo na aktuální
poznatky v aplikaci nanotechnologie v potravinářském sektoru, na identifikaci mezer
v současných poznatcích a na možné další směřování v budoucnu.
Symposia se zúčastnili experti z USA a EU. Diskutovalo se o potenciálním prospěchu a
riziku této nové technologie, pozornost se věnovala tomu, jak informovat veřejnost o
nanotechnologii tak, aby spotřebitelé svým postojem neohrozili širší prospěch, který může
nanotechnologie společnosti přinést.
Symposia se za EU zúčastnili také zástupci Společného výzkumného centra (JRC) Evropské komise.
K dispozici jsou následující prezentace ze symposia:

Nanopotraviny: Jak posoudit rizika nutričního zázraku (JRC; pdf, 1,76 MB, 25 stran)

 
Další informace lze najít na stránkách CORDIS News: Rozhovor se zástupcem JRC na
téma “Pro a proti u nanopotravin”.