Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Problémy při schvalování potravin nového typu do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Problémy při schvalování potravin nového typu

Vydáno: 24.6.2004
Tisk článku
ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.

Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu ACNFP není přesvědčen, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem, protože bílkoviny s menší molekulou jsou schopny vyvolávat u některých osob alergie. Výbor žádá o důkaz, že nejsou přítomny bílkoviny pod 12 KDa a také o poskytnutí informací o (ne)přítomnosti ochratoxinu A, protože A. niger tuto látku v malých množstvích produkuje. 
Pokud jde o extrakt z řasy Haematococcus pluvialis s názvem ZANTHIN, mají experti obavy z nadměrné konzumace karotenoidů, a proto žádají o další informace ohledně dávkování a užívání.
Experti potvrdili francouzské hodnocení rizika z komplexu bílkovin, minerálií a vitaminů - PMV (extrakt z  listů vojtěšky).  Pochybnosti u tohoto přípravku spočívají jednak v tom, že při ohřevu do 90 °C nedojde ke zničení bakteriálních spor, jednak že přítomnost kumestrolu a fytoestrogenu může z hlediska malých dětí znamenat nežádoucí kontaminaci.
Naopak příznivé stanovisko poskytl ACNFP k semenům chia (jednoletá bylina podobná mátě), která mají být zdrojem kyseliny alfa-linolenové (n-3). Povinně by však muselo být v rámci značení upozorněno na potenciální alergenní  podstatu této složky nového typu.
Pozitivní hodnocení bylo předáno Evropské komisi i ohledně lykopenu z Blakeslea trispora, který hodlá španělská firma Vitatene dodávat jako nutriční složku do potravin.

Předcházející článek o schvalování těchto potravin nového typu z dubna 2004.

Podrobnější informace najdete po registraci v Potravinářských aktualitách v článku: Problémy při schvalování potravin nového typu.

EU Food Law, 2004, č. 168, s. 6- 7

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021