Bezpečnost potravin

Problémy při schvalování potravin nového typu

Vydáno: 24. 6. 2004
Autor:

ACNFP vyžaduje důkaz, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem a že přípravek neobsahuje ochratoxin A. Nejistota vládne i ohledně extraktu z řasy kvůli možné nadměrné konzumaci karotenoidů a ohledně extraktu z vojtěšky, ale pozitivní postoj je k semenům chia a lykopenu z Blakeslea trispora.

Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu ACNFP není přesvědčen, že glukosamin z Aspergillus niger není potenciálním alergenem, protože bílkoviny s menší molekulou jsou schopny vyvolávat u některých osob alergie. Výbor žádá o důkaz, že nejsou přítomny bílkoviny pod 12 KDa a také o poskytnutí informací o (ne)přítomnosti ochratoxinu A, protože A. niger tuto látku v malých množstvích produkuje. 
Pokud jde o extrakt z řasy Haematococcus pluvialis s názvem ZANTHIN, mají experti obavy z nadměrné konzumace karotenoidů, a proto žádají o další informace ohledně dávkování a užívání.
Experti potvrdili francouzské hodnocení rizika z komplexu bílkovin, minerálií a vitaminů – PMV (extrakt z  listů vojtěšky).  Pochybnosti u tohoto přípravku spočívají jednak v tom, že při ohřevu do 90 °C nedojde ke zničení bakteriálních spor, jednak že přítomnost kumestrolu a fytoestrogenu může z hlediska malých dětí znamenat nežádoucí kontaminaci.
Naopak příznivé stanovisko poskytl ACNFP k semenům chia (jednoletá bylina podobná mátě), která mají být zdrojem kyseliny alfa-linolenové (n-3). Povinně by však muselo být v rámci značení upozorněno na potenciální alergenní  podstatu této složky nového typu.
Pozitivní hodnocení bylo předáno Evropské komisi i ohledně lykopenu z Blakeslea trispora, který hodlá španělská firma Vitatene dodávat jako nutriční složku do potravin.

Předcházející článek o schvalování těchto potravin nového typu z dubna 2004.

Podrobnější informace najdete po registraci v Potravinářských aktualitách v článku: Problémy při schvalování potravin nového typu.

EU Food Law, 2004, č. 168, s. 6- 7