Bezpečnost potravin

Prodej burčáku téměř bez závad

Vydáno: 14. 12. 2012
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 13. 12. 2012.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při letošní kontrole prodeje burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu dosud zjistila jeden nevyhovující vzorek. V prodejní sezóně, která trvá od srpna do listopadu, inspekce zkontrolovala 419 prodejních míst a v 53 případech přistoupila k odběru vzorku pro laboratorní analýzu. Hodnocení vyhovující ve všech sledovaných parametrech obdrželo 46 vzorků, u 6 vzorků rozbory pokračují.
V roce 2011 SZPI u uvedeného sortimentu zjistila 12 nevyhovujících vzorků. Množství falšovaného burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu zjištěného v maloobchodní síti je tak ve srovnání s minulým rokem významně nižší. „Jsem rád, že se zlepšuje kultura nabízení nápoje, kterým je jižní Morava a Česká republika jedinečná. Důvody spatřuji v důsledném kontrolním tlaku inspekce v minulých letech a rostoucí informovanosti spotřebitelů, kteří dnes nekvalitu často rozpoznají.“ konstatuje ústřední ředitel SZPI Ing. Jakub Šebesta.
Burčák je tradiční schválený výraz dle národní i evropské legislativy pro částečně zkvašený hroznový mošt, který byl zpracován na území České republiky výhradně z hroznů révy vinné původem z tuzemska.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj: SZPI

 

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):