Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Prodej burčáku téměř bez závad do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Prodej burčáku téměř bez závad

Vydáno: 14.12.2012
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI ze dne 13. 12. 2012.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při letošní kontrole prodeje burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu dosud zjistila jeden nevyhovující vzorek. V prodejní sezóně, která trvá od srpna do listopadu, inspekce zkontrolovala 419 prodejních míst a v 53 případech přistoupila k odběru vzorku pro laboratorní analýzu. Hodnocení vyhovující ve všech sledovaných parametrech obdrželo 46 vzorků, u 6 vzorků rozbory pokračují.
V roce 2011 SZPI u uvedeného sortimentu zjistila 12 nevyhovujících vzorků. Množství falšovaného burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu zjištěného v maloobchodní síti je tak ve srovnání s minulým rokem významně nižší. „Jsem rád, že se zlepšuje kultura nabízení nápoje, kterým je jižní Morava a Česká republika jedinečná. Důvody spatřuji v důsledném kontrolním tlaku inspekce v minulých letech a rostoucí informovanosti spotřebitelů, kteří dnes nekvalitu často rozpoznají.“ konstatuje ústřední ředitel SZPI Ing. Jakub Šebesta.
Burčák je tradiční schválený výraz dle národní i evropské legislativy pro částečně zkvašený hroznový mošt, který byl zpracován na území České republiky výhradně z hroznů révy vinné původem z tuzemska.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 


Zdroj: SZPI

 

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Burčák

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021