Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Prodloužení údržnosti vajec potahováním do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Prodloužení údržnosti vajec potahováním

Vydáno: 3.2.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Pomocí potahu z minerálního oleje lze prodloužit údržnost skořápkových vajec až o 3 týdny.
Řada potahových materiálů lze aplikovat na skořápky vajec pro zvýšení kvality vaječného obsahu a prodloužení údržnosti vajec. Jde např. o syntetické polymery, polysacharidy, bílkoviny a oleje. Olej se používá jako potahový materiál k ochraně vajec od roku 1807.
 
Minerální olej o různých viskozitách poskytuje dobrý těsnicí prostředek pro skořápková vejce. Skupina vědců z Louisiana State University v USA určila viskozitu minerálního oleje, která nejlépe splňovala požadavek na zpomalování úbytku hmotnosti vajec, zachování čerstvosti aj.
Povrch skořápky vajec má 7 000 – 17 000 pórů, které umožňují, že voda a oxid uhličitý pronikají ven a vzduch dovnitř. Olej lze aplikovat na povrch skořápky vajec, čímž se utěsní tyto póry, sníží se ztráty oxidu uhličitého a vody a zamezí se vstupu určitých mikroorganismů. Potah z minerálního oleje zvýšil údržnost vajec oproti nepotahovaným minimálně o 3 týdny při 25 °C.
Prodloužení údržnosti vajec o 3 týdny je velmi významné, když se uváží, kolik vajec se v USA ročně vyprodukuje (7 miliard tuctů vajec).
 
Zdroj: Journal of Food Science 74, 2009, č. 9, s. S423–S429
Objednávka kopie článku

Odstraňování mikrobiální kontaminace z povrchu potravin živočišného původu
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021