.jpg.jpg)
Podzimní Zahradu Čech v Litoměřicích zpestřilo také předávání značky Regionální potravina Ústeckého kraje. Tamní producenti letos přihlásili do soutěže rekordních 203 výrobků, mezi nejlepší se nakonec probojoval třeba RETRO ŠUNKOVÝ SALÁM nebo 100% celožitný chléb.
Ocenění výrobci převzali své certifikáty hned v pátek po slavnostním zahájení veletrhu. Předávání se účastnil náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka a za Státní zemědělský intervenční fond ředitel Regionálního odboru Ústí nad Labem Karel Sekáč. Ochutnávka oceněných výrobků s možností nákupu potrvá až do konce výstavy, tedy do středy 15. září.
Hodnotitelská komise udělila značku Regionální potravina Ústeckého kraje 2021 těmto výrobkům:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1. |
Masné výrobky tepelně opracované
|
RETRO ŠUNKOVÝ SALÁM
Daniel Stříbrný
|
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
Pršuto DIVOČÁK KARÉ
Chovaneček
|
3. |
Sýry včetně tvarohu
|
DRŽOVICKÝ OKÁČ
Jakub Laušman
|
4. |
Mléčné výrobky ostatní
|
JOGURT
Martin Honza
|
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
100% celožitný chléb
Jiří Ondečko
|
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
Ořechová roláda
Family Bakery
|
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje
|
Ušlechtilá odrůdová pálenka hrušková odrůda Konference
Olga Syrovátková
|
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
Květák Clarina
Petr Tůma
|
9. |
Ostatní
|
BŮČKOVÁ POMAZÁNKA
Petr Mančík
|
Zelené logo s nápisem Regionální potravina může oceněný výrobek používat 4 roky. Mimo jiné spotřebiteli napovídá, že oceněné potraviny pocházejí z místních surovin. Značku mohou získat jen výrobci do 250 zaměstnanců. Aktuálně je oceněno 407 výrobků od 312 výrobců.
Soutěž Regionální potravina podporuje domácí producenty lokálních potravin. Administruje ji Státní zemědělský intervenční fond.
Zdroj: SZIF