Bezpečnost potravin

Projekt ČR a Polska „Bezpečné a kvalitní potraviny na obou stranách hranic“ byl zakončen

Vydáno: 6. 6. 2019
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 6. 6. 2019

Dne 6. června 2019 se v polské Opoli uskutečnila závěrečná konference k projektu přeshraniční spolupráce Státní zemědělské a potravinářské inspekce a polské Inspekce kvality zemědělských a potravinářských výrobků (Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych). Za SZPI se do projektu zapojily inspektoráty v Ústí nad Labem, Hradci Králové a Olomouci, na polské straně pak inspektoráty ve Wroclawi, Katowicích a Opoli. Ministra zemědělství ČR na konferenci zastupoval náměstek pro řízení sekce zemědělství a potravinářství Jindřich Fialka.

Cílem projektu bylo navázání spolupráce, seznámení se s kontrolními postupy projektového partnera a vytvoření sítě osobních kontaktů inspektorů v příhraničních regionech České republiky a Polska v oblasti úřední kontroly potravin. Hlavní náplní projektu byly výměnné pobyty zaměstnanců obou partnerských úřadů.

Stáží se zúčastnily více než tři desítky zástupců SZPI a obdobný počet zástupců polských kontrolních orgánů. Výměnný pobyt obnášel návštěvu regionálního inspektorátu, kde byly představeny aktivity daného úřadu týkající se kontrol potravin, byly zde diskutovány aktuální problémy a vybraná témata podle specializace účastníků a tyto byly následovány návštěvami provozovatelů potravinářských podniků. Společné inspekce byly důležitým prvkem celého projektu, neboť přímá zkušenost a spolupráce na praktické úrovni vždy přináší nejcennější informace a umožňuje vnést nové pohledy na způsob práce, kterou dozorové orgány vykonávají. Obě strany tak získaly nový pohled na stejnou problematiku. Návštěvy provozovatelů byly realizovány v rozsahu kompetencí obou dozorových orgánů, navštíveny byly např. pekárny, výrobci cukrářských výrobků, těstovin, alkoholických nápojů, pivovary, apod.

Inspektoři obou zemí se tak mohli během výměnných pobytů detailně seznámit s odlišnostmi v jejich každodenní práci v celé řadě oblastí. Mezi nejvýraznější patří rozdíly v organizační struktuře úřadů, v jejich kompetencích. Odlišné jsou také administrativní procedury, způsob ukládání opatření a pokut při zjištění nedostatků nebo v přístupu k řešení anonymních podnětů ke kontrole. Jedním z nejužitečnějších výsledků projektu je vytvoření sítě osobních kontaktů, která je dobrým základem pro případnou spolupráci a výměnu informací a znalostí mezi inspektory obou zemí v budoucím období.

Vrcholní představitelé obou partnerů se shodli, že budování společné základny pro spolupráci v oblasti kontroly potravin v příhraničním prostoru je pro ně jednou z priorit.

Projekt trval necelých šest měsíců. Dnešní závěrečná konference shrnula obsah a výsledky projektu a na jejím samotném konci došlo také ke krátké schůzce vedoucích představitelů SZPI, GIJHARS a Ministerstev zemědělství.

Pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci byl toto již pátý projekt přeshraniční spolupráce, na němž se podílela. Na přelomu roku 2005 a 2006 byly realizovány výměnné stáže ve spolupráci s Rakouskem, v roce 2009 se Slovenskem, v roce 2011 se Svobodným státem Sasko a v roce 2013 se Svobodným státem Bavorsko. Operační programy přeshraniční spolupráce tak SZPI umožňují poznat praktické fungování dozorových orgánů se stejnými či obdobnými kompetencemi v sousedních státech a navazovat s nimi kontakty, které pak mohou být v budoucnu využívány. Celkový rozpočet projektu činí zhruba 50 tis. EUR, z nichž 85% bude refundováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

 

Zpracoval: Ing.  Světlana Bicková             
Zdroj: SZPI