Bezpečnost potravin

Projekt na snížení příjmu soli v Británii a Irsku

Vydáno: 4. 8. 2009
Autor:

Výsledkem projektu Velké Británie od r. 2006 je výrazné snížení soli u chleba, pečiva, snacků, omáček, polévek, sýrů aj. Britský projekt byl nyní aktualizován a s obdobnou iniciativou přišlo i Irsko.

Britský Úřad bezpečnosti potravin (FSA) publikoval v květnu 2009 revidovaný projekt na snížení příjmu soli u jednotlivých skupin potravin (Excel file). Projekt byl původně vyhlášen v r. 2006 a plánován do r. 2010. Tehdy bylo zahrnuto 85 skupin potravin a cílem bylo dosáhnout snížení přijmu soli na 6 g na den. Revidovaný program je prodloužen do r. 2012 a zahrnuje 80 skupin potravin (některé skupiny byly na základě získaných zkušeností sloučeny).
V rámci této činnosti byly mj. získávány údaje o obsahu soli ve výrobcích, shromážděno 60 návrhů na snížení soli od výrobních a obchodních organizací, od organizací veřejného stravování a dlaších a proběhly konzultace s veřejností.
Dosavadní výsledky
Na dosavadním snížení obsahu soli se významně podílejí především obchodní řetězce ASDA, Marks and Spencer, Sainsbury’s, Tesco and Waitrose. Asociace výrobců cereálních potravin zajistila, že se od r. 1998 snížila hladina soli ve snídaňových cereáliích o 33 %, Federace pekařů oznámila, že obsah soli v chlebu je snížen o 30 %. Kraft snížil obsah soli v sýrových pomazánkách a snackách o třetinu a podle Federace výrobců potravin a nápojů je obsah soli v polévkách a omáčkách snížen rovněž o třetinu. Je zřejmé, že řada výrobců postupovala ještě rychleji než předpokládal stanovený postup. Nyní vznikají obavy, že další snižování soli už nebude tak výrazné, protože by to podle výrobců znamenalo zhoršení senzorických vlastností výrobků.
Souhrnně lze výsledky projektu od r. 2006 vyhodnotit následovně:
– průměrné množství soli zjištěné v balených obložených chlebech bylo sníženo o třetinu,
– u snídaňových cereálií došlo ke snížení soli o 44 %,
– snížení soli o 16 až 50 % bylo mezi r. 2006 a 2007 dosaženo u nejprodávanějšího pečiva a sušenek,
– v sektoru snacků se v r. 2007 dosáhlo snížení soli o 13 % v běžných křupkách (v některých však až o 55 %), 32 % v extrudovaných snackách a 27 % v peletovaných snackách,
– u tavených a měkkých sýrů došlo ke snížení soli o 50 %, u některých plátkových sýrů o 32 %, o 21 u alternativních výrobků se sníženým tukem,
– v omáčkách se u největších výrobců sůl snížila o 30 %, v polévkách o 25 %.
           
FSA bude nyní organizovat další fázi kampaně za snížení soli u spotřebitelů, včetně pokračování na webových stránkách, kde je k dispozici i publikace Little Book of Salt.

Food Standards Agency

 
Podobně jak Velká Británie, přistoupilo ke snižování soli i Irsko. V rámci EU se počítá se snížení soli během 4 let o 16 %.

Foodnavigator: Irland on-course of salt reduction targets