Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Projekt “Perspektivní nanotechnologie” do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

Projekt “Perspektivní nanotechnologie”

Vydáno: 20.7.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Je zaměřený na komerční využití nanotechnologie a její bezpečnost pro člověka a životní prostředí.
Perspektivní nanotechnologie (Emerging Nanotechnologies) je projekt Woodrow Wilson International Center for Scholars a Pew Charitable Trusts, který byl spuštěn v roce 2005. Uvedený projekt byl vytvořen proto, aby se s dalším vývojem v oblasti nanotechnologií minimalizovala možná rizika, aby angažovanost veřejnosti a spotřebitelů byla stále vysoká a aby došlo na realizaci potenciálních výhod těchto nových technologií. Záměrem projektu je tedy napomoci podnikatelské sféře, vládám a veřejnosti odhadovat a usměrňovat možné důsledky nanotechnologie pro člověka a životní prostředí.

Projekt se zaměřuje na:
– analyzování systému dohledu pro nanotechnologii,
– určování toho, jaký výzkum v souvislosti s nanotechnologiemi je zapotřebí z hlediska životního prostředí, zdraví a rizika pro bezpečnost,
– zjišťování toho, jak veřejnost vnímá a využívá spotřebitelské produkty vyrobené na bázi nanotechnologie.

V rámci projektu byla vydána řada zpráv, např.:
– Hranice nanotechnologie: Vize budoucnosti nanotechnologie (viz příloha 1);
– Zelená nanotechnologie: Je to snadnější, než si myslíte (viz příloha 2);
–EPA and nanotechnologie: Přehled různých prostředků dohledu nad nanotechnologií (viz příloha 3).
 
Příloha 1: NanoFrontiers: Visions for the Future of Nanotechnology, březen 2007 (pdf, 1,96 MB, 51 stran)
Příloha 2: Green Nanotechnology: It’s Easier Than You Think, duben 2007 (pdf, 1,66 MB, 36 stran)
Příloha 3: EPA and Nanotechnology: Oversight for the 21st Century, květen 2007 (pdf, 751 kB, 76 stran)
 
Pozn.:
Zelená nanotechnologie je přístup ke snižování rizika v perspektivních a důležitých oblastech průmyslu. Zahrnuje tří cíle, které se doplňují:
a) zdokonalování vývoje čistých technologií, které využívají nanotechnologie,
b) minimalizování potenciálního rizika při životní prostředí a zdraví člověka v souvislosti s výrobou a používáním produktů nanotechnologie,
c) podporování náhrady existujících výrobků novými nanoprodukty, které jsou během svého životního cyklu příznivější pro životní prostředí.
 
Zdroj: Institute of Food Technologists 61, 2007, č. 7, s. 102, 105–107
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018