Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Projekt „Wheylayer“ do kategorie

Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv

Projekt „Wheylayer“

Vydáno: 25.5.2009
Tisk článku
Projekt zařazený do 7. rámcového programu má řešit v období 2008 – 2011 vývoj fólie a obalů na bázi syrovátky.

Tříletý projekt Wheylayer spadající pod výzkumné téma “Research for SME Associations” byl odstartován 11. a 12. listopadu 2008 v Barceloně v prostorách PIMEC (Petita i Mijana Empresa de Catalunya).
Cílem je vyvinout  fólii na bázi syrovátkových bílkovin, která by nahradila nákladné polymerové fólie a umožnila lepší recyklovatelnost. Dosud používané polyolefinové fólie jako PE a PP jsou vynikající bariérou vůči vlhkosti, ale pro ochranu před oxidací musí být tyto materiály laminovány kopolymery EVOH a PVDC k zajištění kyslíkové bariéry. Tyto kombinované materiály však lze těžko oddělovat a recyklovat. Alternativou by mohly být biopolymery.
Dosavadní fólie ze syrovátkové bílkoviny se vyznačuje dobrými bariérovými vlastnostmi vůči vlhkosti a přijatelnými mechanickými vlastnostmi, takže mohou být používány v kombinaci s plasty a umožnit tak lepší recyklovatelnost (oddělení od plastu chemicky nebo enzymaticky).
Nově vyvíjený produkt by měl mít lepší bariérové vlastnosti (především vůči kyslíku), aby mohl být používán buď v kombinaci se syntetickými plasty. nebo samostatně. V pozdější fázi projektu se počítá s vývojem fólie např. na balení oboce, samostojných sáčků na omáčky a dresinky a misek např. na jogurty, sýry, maso a ryby. Praktické použití bude testováno na zařízení slovinské obalářské firmy TUBA.
Jedná se o příspěvek ke komplexnímu řešení problému životního prostředí i ekonomiky.
Projektu se zúčastňují výrobci obalů, zpracovatelé mléka, svazy zaměřené na plasty  a výzkumná pracoviště z Itálie, Maďarska, Španělska, Slovinska, Irska a Německa.
Partnerské organizace

Dtsch. Milchwirtschaft, 60, 2009, č. 5, s. 187-189

Objednávka kopie článku


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021