Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Prokázán rakovinotvorný účinek aspartamu do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Prokázán rakovinotvorný účinek aspartamu

Vydáno: 27.11.2005
Tisk článku
Nová studie provedená v Itálii došla k závěru, že sladidlo aspartam způsobuje rakovinu u krys a to v dávkách, které jsou v současné době schváleny pro příjem tohoto sladidla u lidí.

Na program 15. zasedání poradního fóra EFSA konaného 25. listopadu 2005 v Londýně  byla zařazena diskuse ke studii, která byla otištěna v recenzovaném časopise EHP (Environmental Health Perspectives) týkající se karcinogenních  účinků aspartamu. Jde o první experimentální demonstraci multipotenciálních karcinogenních účinků aspartamu podávaného ve stravě krysám.

Výsledky mega-experimentu prováděného v Itálii (Cesare Maltoni Cancer Research Center, European Ramazzini Foundation of Oncology and Environmental Sciences, Bologna, Italy) naznačují, že aspartam je karcinogenní činidlo dokonce v denní dávce 20 mg/kg tělesné hmotnosti, což je mnohem méně než současný akceptovatelný denní příjem (ADI), který je pro člověka stanoven na 50 mg/kg v USA a 40 mg/kg v Evropě.

Na základě těchto výsledků se dochází ve studii k závěru, že je nutné přistoupit k okamžitému novému prověřování akceptovatelných limitů pro aspartam.

 

Aspartam je druhé nejpoužívanější umělé sladidlo na světě. Nachází se ve více než 6 000 výrobcích (např. sycené nealkoholické nápoje, nápoje v prášku, horká čokoláda, žvýkačka, cukrovinky, dezerty, jogurt, stolní sladidla, farmaceutické preparáty jako vitaminy, pastilky proti kašli). Aspartam konzumuje více než 200 milionů lidí na celém světě.

Uvedené sladidlo se používá již více než 30 let. První souhlas k použití byl vydán v USA Úřadem pro potraviny a léky (FDA) v roce 1974. Studie karcinogenity aspartamu prováděné výrobci tohoto sladidla byly negativní.

 

V příloze 1 je uvedena podrobná informace ze studie aspartamu publikovaná v časopise EHP. V příloze 2 je uvedena zpráva pro tisk ze dne 17. listopadu 2005.


Příloha 1: Demonstrace karcinogenních účinků aspartamu – studie [pdf ; 920123 bytů]
Příloha 2: Prokázán karcinogenní potenciál aspartamu – tisková zpráva [pdf ; 17546 bytů]

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021