Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Prošlé, moc zahřáté a… nedeklarované drůbeží do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Prošlé, moc zahřáté a… nedeklarované drůbeží

Vydáno: 22.5.2012
Tisk článku
Autor: SVS ČR
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 22. 5. 2012.

V minulém týdnu se veterinární inspektoři nesetkali s mnoha problémy, nicméně, některé stojí za to zmínit.

Ve Středočeském kraji zjistili v obchodě v Černošicích 14 dní prošlé zhruba 3 kg polosuchého salámu a klobás, v Jihomoravském kraji přes kilogram játrového sýra, který měl více než týden po datu použitelnosti.
 
Na farmářském trhu v Hranicích (Olomoucký kraj) zjistili inspektoři krajské veterinární správy „příliš zahřáté sýry“ (25,5 °C), a to výrobce deklaroval skladovací teplotu 2 – 5 °C (maximálně 18 °C). U jiného prodejce, tamtéž, sýry při teplotě 26,2 °C, výrobce deklaroval 4 – 8 °C. Navíc tento prodejce nepředložil doklad o původu zboží. Dále pak, opět v Hranicích, nebalené masné výrobky, které měly na pultu 26 °C a ve vitríně 18,2 °C, přičemž výrobce uvádí 1 – 7 °C.

„Přehřáté“ sýry původem ze Slovenska nabízel prodejce i na farmářském trhu v Hostivicích (Středočeský kraj). Bryndza vážená měla deklarováno na obale 8 °C, a byla teplejší o více než 5 °C. A sýrová mísa proti uvedeným 6 °C měla více než o 16 °C!

V Pardubickém kraji inspektoři krajské veterinární správy prokázali u 241 kg myslivecké klobásy z Polska (PL 24790209 WE) nedeklarované drůbeží strojně oddělené maso.

Skladování a nabízení k prodeji při vyšších teplotách než jak uvádí výrobce, to je závažným nedostatkem. Při vyšších teplotách se velmi snadno rozmnoží bakterie, které způsobují kažení výrobku a mohou být také příčinou onemocnění lidí.

Všechny uvedené případy jsou v řešení, je zahájeno správní řízení o uložení pokuty a problematické výrobky je zakázáno uvádět do oběhu.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.

Zdroj:  SVS ČR

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018