Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Proti zákeřné nemoci vinné révy pomůže bakterie ze Sahary do kategorie

Aktuality > Aktuality

Proti zákeřné nemoci vinné révy pomůže bakterie ze Sahary

Vydáno: 19.2.2021
Tisk článku
Autor: MENDELU
Informace o výzkumu na Mendelově univerzitě v Brně
Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně testují slibný nástroj, který ve výsledku může pomoci vinařům s komplexní chorobou kmene révy vinné, kam patří např. Petriho choroba nebo ESCA. Tyto choroby jen na Moravě způsobují ročně škody v řádu desítek milionů korun. Řešením může být půdní bakterie z Alžírské pouště, která produkuje velké množství antibiotik.

Mikroby z pouště, která je součástí Sahary, přivezla alžírská vědkyně do Lednice, kde je experti z Mendelea - ústavu genetiky Zahradnické fakulty MENDELU podrobili testování. Nejdříve zkoumali, jestli pouštní bakterie potlačí růst patogenních hub, které zmíněné choroby způsobují. Na rozdíl od jiných chorob révy vinné ESCA totiž nemá jeden jediný spouštěč, ale popsaných je asi 130 druhů hub, které za startem onemocnění, které devastuje celé vinice, stojí.

„Vybrali jsme několik hub, jejichž patogenita vůči dřevu révy vinné je nejvýraznější. A zjistili jsme, že bakterie funguje vůči všem," popisuje průběh Eichmeier. Účinnost alžírských půdních bakterií pak potvrdily i testy přímo na rostlinách. „Když se réva vysazuje, musí se sazenice na 24 hodin ponořit do vody, aby ji absorbovaly a adaptovaly se v polních podmínkách. My jsme vodu obohatili o určitou koncentraci bakterií a sazenice daleko lépe prospívaly, jsou silnější, mají větší kořenový systém i mohutnější nadzemní část. Při analýze abundance patogenů ve dřevě révy je jich v ošetřených rostlinách diametrálně méně než v těch neošetřených," uvedl Eichmeier.

Choroby kmene révy vinné jsou novodobým fenoménem. Tato onemocnění, mezi něž jako nejznámější patří ESCA, se významně šíří zejména s ohledem na delší periody suchého a teplého počasí střídající se s delšími periodami chladu a vlhka. Rostliny révy jsou těmito abiotickými faktory mnohem více stresované a houby způsobující tyto choroby mají mnohem lepší podmínky k množení.

Choroby kmene révy vinné způsobují rychlá či pozvolná odumírání celých rostlin, a to jak sazenic, tak starších keřů. Vědci odhadují, že těmito chorobami je napadena celosvětově až pětina všech vinohradů a tento komplex chorob je tak aktuálně nejvýznamnější hrozbou a Česká republika v tomto není výjimkou. Ztráty se tak vyrovnají například ekonomickému dopadu historicky nejzávažnějších škod způsobených padlím révovým, plísní révovou či mšičkou révokazem.

„Choroby kmene révy vinné jsou častější při větší hustotě výsadby nebo tam, kde vinař používá mechanizovaný řez," uvedl Eichmeier, který společně s kolegy zjistil, že spousta sazenic, které běžně prodávají školkaři v Česku i v jiných zemích, už je infikovaná. Nová výsadba pak ve velkých počtech odumírá. „Výsledek našeho výzkumu může být důležitý krok k tomu, aby vinohradníci minimálně začali se zdravou sadbou," vysvětluje vědec. MENDELU už jedná o spolupráci s firmou sídlící v Jihoafrické republice, která by jejich objev ráda uvedla na trh.

Kontakt pro bližší informace: Ing. Aleš Eichmeier, Ph.D., tel.: 774 644 120,
ales.eichmeier@mendelu.cz.

Fotografie ke stažení: https://mega.nz/folder/mtgDxaoD#2OU7NucORebEgsRd_gKfyA

 

Zdroj: MENDELU

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021