Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Protlak a koncentrát z Morinda citrifolia je schválen jako potravinová složka nového typu do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Protlak a koncentrát z Morinda citrifolia je schválen jako potravinová složka nového typu

Vydáno: 13.5.2010
Tisk článku
Rozhodnutí Komise 2010/228/ES schvaluje žádost společnosti Tahitian Noni International na uvádění na trh protlaku a koncentrátu z plodů noni.

Dne 20. dubna 2006 společnost Tahitian Noni International Inc. (333 West River Park Drive, Provo, Utah 84604, USA) předložila příslušným orgánům Belgie žádost o uvedení protlaku a koncentrátu z ovoce Morinda citrifolia na trh jako nové složky potravin.

Dne 13. března 2009 došla komise EFSA pro dietetické výrobky, výživu a alergie ve svém vědeckém stanovisku vypracovaném na žádost Komise a týkajícím se bezpečnosti protlaku a koncentrátu z ovoce Morinda citrifolia (noni) jako nové složky potravin k závěru, že protlak a koncentrát z ovoce noni jsou pro obyvatelstvo bezpečné.

Na základě vědeckého posouzení bylo rozhodnuto, že tyto produkty jsou v souladu s kritérii stanovenými v nařízení 258/97/ES.

V příloze I rozhodnutí 2010/228/ES jsou uvedeny parametry, které musí protlak a koncentrát při uvádění na trh splňovat, např. :

obsah vody v protlaku 89-93%, v koncentrátu  49-53 %

vláknina  v protlaku 1,5–3 g/100 g , v koncentrátu 1,5–5 g/100 g

5,15-dimetylmorindol  v protlaku 0,19–0,20 μg/ml. v koncentrátu 0,11–0,77 μg/ml.

Produkty nesmějí obsahovat lucidin, alizarin a rubiadin.

V příloze II jsou stanovena množství protlaku nebo koncentrátu přípustná jako přídavek do pečiva, cereálií , nápojů, jogurtů, zmrzlin, doplňků aj.


Úřední věstník ES, L 102, 23.04.2010, s. 49

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018