Bezpečnost potravin

Prototypové studie posouzení bezpečnosti u doplňků stravy

Vydáno: 16. 12. 2007
Autor: pospisilova

Je k dispozici šest ukázkových studií (chaparral, Cr-pikolinát, glukosamin, melatonin, saw palmetto a žraločí chrupavka).

Ústav medicíny (IoM) Národní akademie v USA  uveřejňuje na svých internetových stránkách šest prototypových monografií, které se zaměřují na bezpečnost vybraných potravních doplňků. Uvedené studie jsou ukázkou toho, jak by mohlo vypadat posuzování bezpečnosti potravních doplňků. Pro posuzování bezpečnosti potravních doplňků v USA byl vydán rámcový pokyn. Prototypové studie jsou vytvořeny podle tohoto rámce.
 
K dispozici jsou prototypové monografie pro tyto potravní doplňky:
– “chaparral” (Larrea tridentata; pdf, 1,7 MB)
Cr-pikolinát (pdf, 1,8 MB)
glukosamin (pdf, 1,95 MB)
melatonin (pdf, 1,6MB)
– “saw palmetto” (Serenoa repens; pdf, 2 MB)
žraločí chrupavka (pdf, 1,8 MB)
 
IoM se zabývá řadou aktivit zaměřených na různé problematiky.  V oblasti zdraví dětí např. řeší projekt týkající se výživových standardů pro potraviny ve školách. Byl vydán leták obsahující 13 standardů a v dubnu 2007 stručná zpráva – návod na zlepšení zdraví školních dětí.
 
V oblasti potravin a výživy se řeší např. projekty týkající se
* kodexu chemických látek v potravinách (Food Chemical Codex)
 
Zdroj: IoM