Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Prověřování bezpečnosti fruktózy do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Prověřování bezpečnosti fruktózy

Vydáno: 23.11.2005
Tisk článku
Evropský úřad pro bezpečnost potravin se vyjádřil k bezpečnosti fruktózy pro účely jejího značení na obalech výrobků. Fruktóza není alergen a dědičné vady metabolismus jsou jen výjimečné.

Evropská komise se obrátila na Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) s žádostí o posouzení fruktózy z hlediska jejích účinků na lidský organismus a v této souvislosti o vydání stanoviska, zda je zapotřebí uvádět přítomnost fruktózy na obalu výrobku. Podle směrnice 2000/13/ES novelizované směrnicí 2003/89/ES se požaduje, aby seznam potravinářských přísad uvedených v Příloze IIIa (seznam přísad vyvolávajících alergickou reakci) byl trvale prověřován na základě nejnovějších vědeckých poznatků.

Vědecký panel pro dietetické produkty, výživu a alergie (EFSA–NDA) vydal dne 9. listopadu 2005 své stanovisko: fruktóza není alergen. U lidí se však mohou vyskytovat některé nežádoucí reakce na fruktózu, které jsou výsledkem vrozených vad metabolismu. Vzácná dědičná intolerance fruktózy (HFI; vyskytuje se u jednoho člověka z 23 000) a velmi výjimečný deficit enzymu fruktózabifosfatáza (FBP’ase) jsou závažná onemocnění, která v dětství potenciálně ohrožují život.

Výjimečná benigní fruktosurie (vylučování fruktózy močí) nezpůsobuje negativní reakce. Porucha vstřebávání fruktózy ve střevech (ztráta fruktózy stolicí) může způsobovat přechodné břišní obtíže, kterých se lze snadno vyvarovat.

 

Eliminace fruktózy je hlavní postup regulace HFI a deficitu enzymu FBP’ase a mělo by k ní dojít poté, co je vada metabolismu fruktózy definitivně prokázána. Pro uvedené případy nejsou k dispozici vědecky stanovené a obecně přijatelné tolerovatelné koncentrace fruktózy.

 

Fruktóza představuje v potravinách obecně rozšířený zdroj energie. Velké množství fruktózy se nachází v řadě druhů ovoce, nealkoholických nápojů, cukrovinek, je obsažena také v některých druzích zeleniny. Fruktóza je rovněž složkou sacharózy (cukru), sorbitol se metabolizuje na fruktózu.


Příloha : Stanovisko EFSA–NDA k fruktóze [pdf ; 166126 bytů]

 

EFSA

 

 

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021