Bezpečnost potravin

Prověřování škodlivosti barviv povolených v EU

Vydáno: 24. 11. 2004
Autor:

EFSA začne s prověřováním povolených potravinových aditiv z hlediska míry jejich používání a případné škodlivosti. Prioritu by měla mít některá barviva. Aktuálně by mělo dojít ke snížení ADI pro chinolinovou žluť.

Podle nové zprávy pracovní skupiny pro aditiva úřadu EFSA by měla být snížena hodnota ADI pro chinolinovou žluť E 104 přípustnou jako potravinové barvivo, a sice kvůli možnému vlivu na hyperaktivitu a alergie u dětí. Je to následek, toho že Vědecký výbor pro kosmetické produkty nedávno provedl hodnocení a výrazně snížil ADI.
EFSA tak začíná s revizí aditiv a teprve rozhodne, zda bude nutné prověřování všech nebo jen vybraných aditiv. Některá stanoviska SCF jsou stará 20 i více let, takže je možné, že některé hodnoty ADI by měly být změněny. Každopádně musí být stanoveny přiority ohledně nutnosti prověřování. V případě potřeby bude EFSA požadovat na producentech, aby poskytli údaje toxicitě, o míře použití aditiv a o spektru relevantních potravin. Během času nejspíš došlo ke zvýšení četnosti používání barviv a zvýšení používaných dávek, což má vliv na celkový příjem.
Podle „Severské zprávy“ (Nordic Report 2000) by revize měla zahrnout barviva jako tartrazin, Ponceau (košenilovou červeň), červeň Allura, brilantní modř, zeleň S a brilantní čerň.
Dále by měly přijít na seznam: žluť SY, červeň 2G, patentní modř, čerň FK a hněď HT. Z přírodních barviv by se měly posuzovat hlavně kurkumin, komplexy s mědí, lykopen a hliník.
EU Food Law, 2004, č. 185, s. 5-6