Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek První editovaná cukrová třtina snižuje zátěž prostředí do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

První editovaná cukrová třtina snižuje zátěž prostředí

Vydáno: 15.7.2021
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Cukrová třtina je významnou plodinou a zdrojem obživy. Její pěstování ale zároveň značně zatěžuje životní prostředí a rozhodně je co zlepšovat. Klasické šlechtění cukrové třtiny je ale dost náročné. Proto přichází editováním CRISPRem, s nímž to jde snadno a rychle.

Kredit: P.K.Niyogi / Wikimedia Commons.Cukrová třtina je klíčovým zdrojem cukru, a také řady dalších zajímavých produktů, včetně bioetanolu a bioplastu. Cena za pěstování této plodiny ale není zrovna malá. V řadě zemí představuje cukrová třtina podstatnou část plantáží, což vede k odlesňování. Pěstování třtiny spotřebuje velké množství často nedostatkové vody. Zpracování této plodiny zase přináší množství odpadu a znečištění prostředí.

Některé z těchto problémů mohou být řešeny vytvoření nových odrůd cukrové třtiny. Tato rostlina má ale vyloženě frustrující genom, který je tak komplexní, že je velmi obtížné ji šlechtit. Získání odrůd požadovaných vlastností může trvat celé dlouhé roky.

To je výborná příležitost pro oblíbený genetický editor CRISPR. S tímto šikovným nástrojem je možné určité geny vypnout či zapnout anebo je vystřihnout a nahradit užitečnější variantou. S pomocí CRISPRu lze vytvořit odrůdy odolné vůči vybraným nemocem nebo třeba takové, jejichž pěstování méně zatíží životní prostředí.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: World-first CRISPR-edited sugarcane helps reduce environmental impact (newatlas.com)

 

Zdroj: Gate2Biotech

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021