Bezpečnost potravin

První editovaná cukrová třtina snižuje zátěž prostředí

Vydáno: 15. 7. 2021
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Cukrová třtina je významnou plodinou a zdrojem obživy. Její pěstování ale zároveň značně zatěžuje životní prostředí a rozhodně je co zlepšovat. Klasické šlechtění cukrové třtiny je ale dost náročné. Proto přichází editováním CRISPRem, s nímž to jde snadno a rychle.

Kredit: P.K.Niyogi / Wikimedia Commons.Cukrová třtina je klíčovým zdrojem cukru, a také řady dalších zajímavých produktů, včetně bioetanolu a bioplastu. Cena za pěstování této plodiny ale není zrovna malá. V řadě zemí představuje cukrová třtina podstatnou část plantáží, což vede k odlesňování. Pěstování třtiny spotřebuje velké množství často nedostatkové vody. Zpracování této plodiny zase přináší množství odpadu a znečištění prostředí.

Některé z těchto problémů mohou být řešeny vytvoření nových odrůd cukrové třtiny. Tato rostlina má ale vyloženě frustrující genom, který je tak komplexní, že je velmi obtížné ji šlechtit. Získání odrůd požadovaných vlastností může trvat celé dlouhé roky.

To je výborná příležitost pro oblíbený genetický editor CRISPR. S tímto šikovným nástrojem je možné určité geny vypnout či zapnout anebo je vystřihnout a nahradit užitečnější variantou. S pomocí CRISPRu lze vytvořit odrůdy odolné vůči vybraným nemocem nebo třeba takové, jejichž pěstování méně zatíží životní prostředí.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: World-first CRISPR-edited sugarcane helps reduce environmental impact (newatlas.com)

 

Zdroj: Gate2Biotech