Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek První evropská konference o aspartamu do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

První evropská konference o aspartamu

Vydáno: 27.4.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Uskutečnila se 30. května 2006 v Paříži. Aspartam se posuzoval z hlediska bezpečnosti i zdravotního prospěchu.
Dne 30. května 2006 pořádala ISA (International Sweeteners Association) první evropský kulatý stůl zaměřený na aspartam. Akce se uskutečnila v Paříži a sešli se na ní významní experti, aby diskutovali o vědeckých důkazech týkajících se bezpečnosti a účinnosti aspartamu a nízkoenergetických sladidel. Bylo konstatováno, že příjem aspartamu činí asi 10 % jeho akceptovatelné denní dávky (ADI), dokonce u těch spotřebitelů, kteří ho konzumují ve velkém. Hranice bezpečnosti aspartamu je tak asi o tři řády vyšší, než je jeho příjem.
Jedním z klíčových témat konference bylo zaujmout stanovisko k tomu, zda náhrada sacharózy aspartamem vede k dlouhodobému snížení příjmu energie tak, aby to přineslo zdravotní prospěch. Meta-analýza publikovaných údajů ukázala, že pomocí aspartamu lze dosáhnout adekvátního dlouhodobého snížení hmotnosti, přičemž přibývá důkazů o tom, že již velmi malé snížení příjmu energie snižuje rizikové faktory dávané do souvislosti s onemocněním, např. diabetes a kardiovaskulárním onemocněním srdce.
Bylo konstatováno, že samotné posuzování rizika přináší nevyvážený dojem o aspartamu u regulátorů i u spotřebitelů. V budoucnu by se proto mělo při vydávání stanovisek využívat kvantitativní analýzy rizika i prospěchu. Výtah z prezentací a závěry z této konference jsou k dispozici v příloze.
 
Příloha: Výtah z prezentací a závěry 1. evropské konference o aspartamu
 
Food and Chemical Toxicology 45, 2007, č. 7, s. 1308–1313
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018