Bezpečnost potravin

První geneticky editovaná rajčata na trhu

Vydáno: 21. 5. 2021
Autor: BIOTRIN

Informace organizace BIOTRIN

V Japonsku byla uvedena na trh první geneticky editovaná rajčata pro přímou spotřebu. Rajčata nebudou regulována jako geneticky modifikované organismy (GMO).

Japonská společnost Sanatech Seed vyvinula rajčata Sicilian Rouge High GABA s vysokým obsahem kyseliny gama-aminomáselné (GABA). Tato aminokyselina má napomáhat u lidí k psychické pohodě a snižovat krevní tlak. V porovnání s běžnými rajčaty obsahují čtyřikrát až pětkrát více GABA.

Varianta rajčat Sicilian Rouge nebyla pro vývoj nutričně bohatších rostlin zvolena náhodou. V Japonsku patří mezi velmi oblíbenou odrůdu rajčat. Současně zákazníci stále častěji vyhledávají produkty s vysokým obsahem GABA. Pomocí techniky CRISPR-Cas9 tak získali genetičtí inženýři žádaný produkt pro japonské spotřebitele.

Kompetentní japonská ministerstva vydala navíc rozhodnutí, že geneticky editovaná rajčata nebudou regulována jako geneticky modifikované produkty. V praxi to znamená, že společnost stejně jako u GMO musí informovat vládu, ale v případě geneticky editovaných produktů je množství požadovaných dat mnohem nižší nežli u GMO.

Paralelně s výzkumem nových technik proběhla v Japonsku vzdělávací marketingová kampaň, která poukazovala na rozdílnost GMO a produktů genetické editace genomu. Povědomí o těchto produktech a jejich přijetí je tedy v Japonsku mnohem vyšší nežli v ostatních částech světa.

I přesto s komerčním uvedením rajčat na trh společnost Sanatech Seeds nepospíchá a plánuje na trh uvést sazenice pro domácí zahradničení. Sazenice rajčat budou domácím pěstitelům distribuovány zdarma.

Výsledkem této marketingové akce by mělo být šíření kladné odezvy pěstitelů, získání zkušeností a jejich vzájemná výměna, která poslouží k vývoji dalších variant rajčat obohacených o zdraví přínosnou kyselinu GABA.

 

Zdroj:

 

Zdroj článku: BIOTRIN