Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Pšenice s nižším obsahem fytátů do kategorie

Rostlinná výroba - Archiv > Rostlinná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Pšenice s nižším obsahem fytátů

Vydáno: 23.3.2010
Tisk článku
Pekařskou kvalitu odrůd pšenice s redukovaným obsahem fytátů zkoumají američtí vědci.
Fytáty jsou fosforečné sloučeniny obsažené především v cereáliích, které lidské tělo vylučuje nestrávené. Přispívají proto ke kontaminaci odpadních vod.  
Obsah fytátů v chlebu ovlivňuje příjem zinku, manganu nebo železa – již malé množství má značný vliv na inhibici absorpce těchto prvků. Proto američtí vědci pracují již několik let na vývoji odrůd pšenice s nižším obsahem fytátů. Nové studie jsou zaměřeny především na pekařské vlastnosti těchto odrůd. U produktů z tvrdé pšenice bylo prokázáno zlepšení kvality (snazší zpracovatelnost těsta). U měkké pšenice je však situace jiná: mouka absorbuje větší množství vody.
Kromě toho výnosové parametry (např. velikost zrna) odrůd pšenice se sníženým obsahem fytátů v polních pokusech značně kolísaly. Vedoucí projektu – Edward Souza z University Idaho v Aberdeenu – však vidí v této varianci velký šlechtitelský potenciál pro vysoké, konstantní výnosy.
DLG-Mitteilungen, 2010, č. 3, s. 12
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018