Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Ptačí chřipka: dle poslední zprávy zasaženo 25 států EU/EHP do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Ptačí chřipka: dle poslední zprávy zasaženo 25 států EU/EHP

Vydáno: 17.3.2021
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Nejnovější přehled vysoce patogenní aviární influenzy (HPAI)

Podle nejnovějšího přehledu vysoce patogenní aviární influenzy (HPAI, z angl. highly pathogenic avian influenza) bylo v 25 zemích EU/EHP* (včetně Spojeného království Velké Británie) v období od 8. prosince 2020 do 23. února 2021 hlášeno přibližně 1 000 případů HPAI. Většina případů (592 z 1 022) byla zaznamenána u domestikované drůbeže, zbytek tvoří ptáci chovaní v zajetí, či ptáci ve volné přírodě. Riziko lidské infekce zůstává obecně nadále velmi nízké. Vzhledem k přetrvávající přítomnosti virů HPAI u volně žijících ptáků, stále existuje riziko dalšího šíření, zejména v oblastech s vysokou hustotou výskytu drůbeže.

Ptačí chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které se vyskytuje především u drůbeže a volně žijících vodních ptáků. V závislosti na molekulární charakteristice viru a jeho schopnosti zapříčinit onemocnění a způsobit úmrtnost drůbeže, jsou rozděleny viry ptačí chřipky na vysoce patogenní viry (HPAI - highly pathogenic avian influenza) nebo nízkopatogenní viry (LPAI - low pathogenic avian influenza).

Ptačí chřipka může být přenesena ze zvířat na člověka dvěma hlavními způsoby:

  • přímo od ptáků nebo z kontaminovaného prostředí
  • prostřednictvím hostitele, např. prase


Neexistují důkazy o tom, že by se ptačí chřipka mohla přenést na člověka konzumací kontaminovaných drůbežích produktů. Bezpečné zacházení se syrovým masem, důkladné vaření a správná hygiena v kuchyni mohou zabránit nebo snížit rizika, která představují kontaminované potraviny.


EHP - Evropský hospodářský prostor (European Economic Area – EEA)

Legislativa EU stanovuje pravidla pro dozor, kontrolu a eradikaci ptačí chřipky

 

Zdroj: EFSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021