Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Pyrrolizidinové alkaloidy ve vyšších rostlinách: toxicita kostivalu do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Pyrrolizidinové alkaloidy ve vyšších rostlinách: toxicita kostivalu

Vydáno: 1.4.2001
Tisk článku
fytochemikálie v kostivalu, toxické účinky pyrrolizidinových alkaloidů, farmakologické účinky kostivalu
Obliba bylin a výrobků na bázi bylin zaznamenává v posledních letech značný nárůst. Ve vyspělých zemích se mohutně rozvíjí průmysl přírodních produktů s kladnými zdravotními účinky. Pyrrolizidinové alkaloidy (PA) tvoří skupinu fytochemikálií ve více než 350 rostlinných druzích. Řada alkaloidů má důležité farmakologické účinky, některé však vykazují vážné toxické účinky. Konzumace rostlin obsahujících tyto alkaloidy se dává do souvislosti se závažným onemocněním ledvin, vznikem rakoviny a onemocnění plic. Kostival (Symphytum officinale) je velmi běžná bylina, která se konzumuje v řadě zemí po celém světě, a to již od 15. století. Moderní bylinkáři si cení kostivalu především pro jeho schopnost hojit rány. Kostival však má řadu dalších účinků: analgetický, svíravý, tišicí, zamezuje krvácení. Dosud bylo identifikováno asi 180 různých PA, z toho jich bylo 19 izolováno z kostivalu. Ačkoliv se PA tradičně považují za toxické, je třeba rozlišovat mezi PA s nasycenou a nenasycenou kruhovou strukturou. Pro toxicitu PA je zapotřebí nenasycená kruhová struktura. V kostivalu bylo zjištěno 14 netoxických a 5 toxických PA (hepatogenní, mutagenní, karcinogenní účinky). Toxické PA se vyskytují v různých koncentracích v celé rostlině kostivalu, nejvíce však v kořenech. Mezi další fytochemikálie kostivalu s důležitými farmakologickými a toxikologickými účinky patří: alantoin, kávová kyselina, karoten, rozmarinová kyselina, třísloviny, triterpeny (fytosteroly a steroidní saponiny), mastné kyseliny (18:3n-3) a cukry (slizy a gumy).
Journal of Nutraceuticals, Functional & Medical Foods, 3, 2000, č. 1, s. 87–96
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018