Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Rajčata z Maroka - informace o nálezu ST E. coli zveřejněné v TV do kategorie

Aktuality > Aktuality

Rajčata z Maroka - informace o nálezu ST E. coli zveřejněné v TV

Vydáno: 27.5.2014
Tisk článku
Autor: SZÚ
Informace Státního zdravotního ústavu ze dne 26. 5. 2014.

Dne 26. 5. 2014 zveřejnila SZPI v ČT informaci o záchytu STEC v "rajčatech z Maroka". Tento záchyt byl výsledkem vyšetření v ČR a to nikoli šarží rajčat, které byly signalizovány jako závadné v systému RASFF. Podle sdělení SZPI typizace STEC právě probíhá. Informace navozuje pocit, že jde o spojení s kauzou hlášenou v systému RASFF před několika dny. Proto se informace údajně nedostala do systému RASFF  OOVZ, ale do televize ano. Příznaky popisované z Francie však nebyly typické pro STEC. Údajně došly na SZPI i podněty konzumentů v ČR  o zdravotních problémech. Tyto podněty byly předány ze SZPI na MZ ČR. V dané chvíli se prověřuje, o jaké podněty "týkající se vlivu na zdraví" se jedná. Žádná zdravotní informace nesmí být podceněna. Je potřeba rozpoznat, zda jde o související nebo nesouvisející informace, což je často velmi obtížné, protože se jedná často pouze o subjektivní názor konzumenta. V případě dalších relevantních informací budeme dále informovat.

Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.

Zdroj: Státní zdravotní ústav

(pozn. STEC = bakterie Escherichia coli produkující shiga toxin)


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021