Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Rakouská kodexová směrnice o školení personálu v potravinářství do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Aktuality legislativa > Aktuality legislativa
Aktuality > Aktuality

Rakouská kodexová směrnice o školení personálu v potravinářství

Vydáno: 30.1.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Specifický rakouský předpis zpracovává podrobněji požadavky stanovené v příloze II, kapitoly XII nařízení 852/2004/ES o hygieně potravin.

Rakouské Spolkové ministerstvo pro zdraví zveřejnilo v červenci 2012 směrnici (součást Rakouského potravinového kodexu) o školení personálu o hygieně BMG-75210/0004-II/B/13/2012 (z 24. 7. 2012), která je doporučením pro praxi, pokud jde o aplikaci přílohy II, kapitoly XII nařízení 852/2004/ES o hygieně potravin. Tato nová směrnice nahrazuje rakouskou směrnici z r. 2002 (31-950/45/VII/13/02 z 3. 12. 2002).

Směrnice zahrnuje především požadavky na rámcový plán školení, četnost školení, dokumentaci. Školení by mělo být prováděno nejméně jednou ročně a mělo by se týkat
- základních znalostí o mikrobiologických, chemických a fyzikálních a specifických vlastnostech produktu,
- zásad osobní, výrobkové a provozní hygieny,
- opatření pro vlastní kontrolu, dohledatelnost a používání HACCP,
- základních znalostí o čištění a desinfekci,
- základních znalostí o hygieně při manipulaci ve skladech a při přepravě, vč. kontroly teplot,
- správného chování při výskytu nemocí.

Směrnice poskytuje dostatek prostoru pro specifické požadavky podniku.

Účinnost školení má být v pravidelných intervalech prověřována a podle výsledků má být zajišťeno doplňující školení.

Odkazuje se na platnou normu DIN 10514 „Hygiena potravin – školení o hygieně“.

Ernährung, 36, 2012, č. 10, s. 435-439

 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018