Bezpečnost potravin

Regionální potravina Jihočeského kraje je tady

Vydáno: 16. 7. 2020
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

V Jihočeském kraji navrhla hodnotitelská komise letošní vítěze prestižního ocenění Regionální potravina. Cílem bylo vybrat regionální zemědělské a potravinářské výrobky, které jsou zárukou kvality a poctivosti místních výrobců. Celkem se v tomto kraji přihlásilo 24 producentů s 61 výrobky. 

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihočeského kraje 2020 těmto výrobkům:

 

Kategorie: 

Výrobek a výrobce: 

1. 

Masné výrobky
tepelně opracované 

Bělčický bok
Zemědělské družstvo Bělčice

2.

 

Masné výrobky trvanlivé,
tepelně neopracované,
konzervy a polokonzervy 

Jihočeské Jerky Hovězí – bylinky
Jihočeské Jerky s.r.o.

3. 

Sýry včetně tvarohu 

ČERSTVÝ SÝR
Jaroslav Auský 

4.

 

Mléčné výrobky ostatní 

 

Farmářský kozí jogurt bílý Nubijka
Jana Drobilová Holcová 

5. 

Pekařské výrobky
včetně těstovin

Makovičník
Galaxie spol. s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky
včetně cukrovinek  

Jogurtový makovníček
Jana Vlachová

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje
(s výjimkou vína z hroznu révy vinné)

LŽÍNSKÁ JABLKOVICE S KARAMELEM
Lihovar Lžín, spol. s.r.o. 

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé
nebo zpracované formě 

KYSANÉ KLOKOTSKÉ ZELÍ
ZAS Dražice, a.s.

9. 

Ostatní 

JÁTRA ZE SUMEČKA V OLEJI
Tilapia s.r.o.

 

„Vzhledem k současné situaci se povedlo obsadit všechny vítězné kategorie. Letošní zájem byl značný, obzvláště v kategorii Masné výrobky tepelně opracované“, uvedl krajský koordinátor PhDr. Adolf Boháček z AB AGENTURY.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. 

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. 

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. 

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.

 

Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF

Zdroj: SZIF