Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Řepkový olej jako významný zdroj omega-3 mastných kyselin do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Řepkový olej jako významný zdroj omega-3 mastných kyselin

Vydáno: 15.4.2020
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN

Ve druhém čtvrtletí roku 2020 bude na trh uveden řepkový olej obsahující omega-3 mastné kyseliny. Novou odrůdu řepky Nuseed Omega-3, z níž je olej připravován, vyvinula a následně patentovala společnost Nuseed ve spolupráci s organizacemi Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) a Grains Research and Development Corporation (GRDC).

Jedná se o první rostlinný zdroj významného množství polynenasycených omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, např. kyseliny dokosahexaenové (DHA), které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Dosud byly tyto mastné kyseliny získávány nejčastěji z tučných ryb, např. z lososa. Uvedený vývoj nového typu řepky tak může pomoci zmírnit tlak na využívání populací volně žijících ryb pro produkci oleje a zjednodušit přístup k omega-3 mastným kyselinám v běžném stravování.

Společnost Nuseed předpokládá, že jeden hektar nově vyvinuté řepky má potenciál poskytnout stejné množství omega-3 mastných kyselin jako 10 tun volně žijících ryb.

V březnu tohoto roku společnost Nuseed oznámila, že uzavřela dohodu o zpracování jimi vyvinuté řepky s jedním z předních zemědělských zpracovatelů, Archer Daniels Midland (ADM). Tato dohoda si klade za cíl zachování nejvyšší možné kvality po dobu celého procesu výroby oleje, tedy od produkce rostlin na farmě až po zpracování na olej a dodání hotových produktů koncovým zákazníkům.

Oleje získané z řepky Nuseed Omega-3 budou zpracovány do dvou produktů: Aquaterra a Nutriterra. Aquaterra by mohla posloužit jako udržitelná alternativa rybího oleje, jehož celosvětová roční spotřeba je nyní více než 500 000 tun. O produkt Nuriterra bohatý na DHA je pak vysoký zájem v segmentu lidské výživy.

Společnost Nuseed v budoucnu plánuje naplno využít také potenciál čiroku či slunečnice.

Zdroj: 
https://www3.nuseed.com/us/nuseed-partners-with-adm-for-omega-3-processing-in-the-u-s/
,http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=18033

 

Zdroj článku: BIOTRIN

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018