Bezpečnost potravin

Řešení jodového deficitu v ČR

Vydáno: 27. 1. 2014
Autor: SZÚ

Informace o činnosti Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu při SZÚ.

V Evropě má nedostatečný přísunu jódu dosud polovina obyvatel. V ČR je přívod jódu v současné době dostatečný a jódový deficit je u nás pokládán dle kriterií WHO za zvládnutý. Řešení jodového deficitu je ale dynamický proces, zkušenosti naše i ostatních zemí ukazují, že sledování úrovně zásobení jodem je nutno věnovat trvalou systematickou pozornost.

Primární a rozhodující příčinou jódového deficitu je nízká hladina jódu v prostředí, resp. v potravě. ČR patří vzhledem ke své geologické poloze k zemím s jeho nedostatkem. Situace se již od padesátých let minulého století řeší jódovou profylaxí založenou na suplementaci jedlé soli. Na počátku 90. let ovšem výsledky šetření endokrinologů a pediatrů prokázaly, že se v ČR začíná opět vyskytovat jódový deficit (výskyt strumy u dospívajících), protože obohacování jedlé soli a problematika jodového deficitu nebyla řešena komplexně a systematicky. To byl jeden z hlavních důvodů, proč byla v roce 1995 založena Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu (MKJD) při Státním zdravotním ústavu v Praze, ve které jsou zastoupeni odborníci z resortu zdravotnictví, zemědělství, potravinářského i farmaceutického průmyslu. Práce komise, která spolupracuje s  ICCIDD (International Council for the Control of Iodine Deficiency Disorders) Mezinárodní organizací pro prevenci chorob z nedostatku jódu – institucí WHO, je úspěšná.

Dietární expozice jódu obyvatel v ČR 
Screening TSH novorozenců a prevence jodového deficitu u novorozenců, kojenců, gravidních a kojících žen 
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu (MKJD)

Autor: MUDr.Lydie Ryšavá, Ph.D.

Zdroj:  SZÚ

 

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):