Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Resorcinol jako potravinářské aditivum do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv

Resorcinol jako potravinářské aditivum

Vydáno: 25.1.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Stanovisko EFSA k použití resorcinolu při zpracování garnátů (zamezení hnědnutí).
Evropská komise požádala Panel pro potravinářská aditiva a nutriční zdroje přidávané do potravin Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–ANS), aby vypracoval vědecké stanovisko k bezpečnosti resorcinolu, pokud se použije jako antioxidant při zpracování korýšů.
Resorcinol je specifický inhibitor polyfenoloxidázy. Působí jako prostředek, který zamezuje hnědnutí u čerstvých, zmrazených a hlubokozmrazených korýšů. Pro použití byl navržen přípravek, který obsahuje minimálně 99,5 % resorcinolu a méně než 0,3 % kyseliny citronové nebo askorbové.
Žadatel navrhl, aby se garnáti ponořovali do roztoku, který obsahuje v litru 5–7 g resorcinolu, a aby doba ponoření činila 4–5 minut. Po této době se zjišťoval resorcinol, který byl následující:
* syroví garnáti (celý produkt): 120 mg/kg,
* jedlé části syrových garnátů: 30 mg/kg,
* jedlé části tepelně opracovaných garnátů: 15 mg/kg.

Resorcinol se rychle absorbuje v trávicím traktu, metabolizuje se a vylučuje močí. Nebyla zjištěna jeho akumulace v těle.
Panel ANS posuzoval různé formy toxicity, vyhodnocoval různé modely příjmu resorcinolu. Následně byl stanoven denní akceptovatelný příjem resorcinolu, a to ve výši 0,12 mg/kg tělesné hmotnosti.
 
Na základě všech dostupných údajů panel došel k závěru, že použití resorcinolu žadatel navrhl pro všechny korýše, avšak experimentální data poskytl pouze pro garnáty. Současné hodnocení panelem ANS se proto týká pouze použití resorcinolu na syrové garnáty. Pokud by vzniknl požadavek na další použití resorcinolu, měl by se znovu posoudit jeho dietetický příjem. Stanovisko EFSA–ANS je v příloze.
 
Příloha: Scientific Opinion on the use of Resorcinol as a food additive (pdf, 227 kB, 41 stran)
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021