Bezpečnost potravin

Revize informací EU pro označování potravin poskytované spotřebitelům

Vydáno: 29. 1. 2021
Autor: CZVP SZÚ

Vyjádřit názor k této problematice je možné do 3. 2. 2021.

Návrh na revizi pravidel EU o informacích poskytovaných spotřebitelům je součástí strategie EU „od farmy na vidličku“. Jeho cílem je zajistit lepší informace o označování, aby pomohly spotřebitelům při výběru „zdravějších a udržitelnějších“ potravin a při plýtvání potravinami. Navrhuje se: (1) zavést povinné standardizované nutriční označování na přední straně balení potravin, (2) rozšířit povinné informace o původu nebo původu u některých produktů, (3) revidovat pravidla pro označování dat (data „spotřebujte do“ a „minimálně do“). Každý občan EU má nyní právo se k tématu vyjádřit. Bohužel je možnost názor vyjádřit jen do 3.2.21, v EN (lze lehce přeložit v Googlu).

Pokud se chcete vyjádřit k tého zdravotní problematice značení potravin, navštivte stránku Evropské komise zde: veřejná konzultace.

Téma se dotýká např. systémů Nutri-Score (F) nebo „baterkového systému“ (IT). Na každý pád zdravotníci značení vítají, vzhledem k nedobrému zdravotnímu stavu, především starší populace zemí EU, ve kterém ČR nepatří rozhodně mezi nejlepší. Můžete si přečíst statistické údaje za ČR. Zvláště části věnované zdravotním rizikům spojené s výživou …

Zdravotni_profil_CR_2019.pdf Zdravotni_profil_CR_2019.pdf (2.69 MB 29.01.2021 09:31)

prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 29.1.2021

Zdroj: CZVP SZÚ