Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Ribóza mikrobiálního původu čeká na schválení jako "novel food" do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Ribóza mikrobiálního původu čeká na schválení jako "novel food"

Vydáno: 4.7.2008
Tisk článku
Americká společnost Bioenergy Inc., předložila britskému úřadu FSA žádost o schválení D-ribózy z Bacillus subtilis jako potravinové složky nového typu.
D-ribóza – je pentóza přirozeně se vyskytující ve všech živých buňkách. Ve formě fosforečnanů byla zjištěna v řadě živočišných tkání. Je součástí nukleotidů, nukleových kyselin (např. RNA zodpovědné za genetickou transkripci), součástí ATP (adenosintrifosfát - molekula složená z adeninu, ribózy a tří fosforečných skupin pevně spojených vysokoenergetickými vazbami; hlavní funkcí je přenos energie) a dalších látek významných pro buněčný metabolismus. V organismu je syntetizována z glukózy v pentózovém cyklu. Denní endogenní produkce se odhaduje na 3 až 17 g. Množství D-ribózy přijímané z potravin nelze odhadnout.
Distribuční společnost Bioenergy Inc. (Ham Lake, Minesota, USA) podala britskému úřadu FSA žádost o schválení D-ribózy bakteriálního původu jako potravinové složky nového typu. Získává se z kmene Bacillus subtilis akumulujícího D-ribózu (bez genetických modifikací) patentovaným postupem (US Patent, 1975, No. 3,919046 -Sasajima and Yoneda, 1975). Jedná se o nažloutlý prášek sladivostí odpovídající glukóze (0,7 sladivosti sacharózy).
Podle žadatele exogenní přísun D-ribózy umožňuje buňkám obejít pentózový cyklus dodáním prekurzoru ATP a prekurzoru syntézy nukleotidů a dalších potřebných látek (např. glykoproteinů nebo proteoglykanů). Jako součást ATP se ribóza podílí na výkonnosti organismu (přidává se do doplňků stravy).
Podle předložené žádosti lze D-ribózu aplikovat do běžných potravin a nápojů (čokoládové cukrovinky, mražené krémy, šťávy, sycené nápoje ne-kolové, dále výrobky k přípravě kávy či čaje, mléčné výrobky kromě jogurtových nápojů; navrhované množství 0,4 – 2,2 %) včetně výrobků pro sportovce (nápojů, tyčinek), pro zvláštní výživu (dietní formula) a do suplementů.
Britský Poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu (ACNFP) žádost zveřejnil a do 28. dubna 2008 byla lhůta k podání připomínek, před zpracováním konečného stanoviska.
 
http://www.acnfp.gov.uk/assess/
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021