Bezpečnost potravin

Ricin – jed z plodů skočce obecného (Ricinus communis)

Vydáno: 10. 1. 2003
Autor:

ricin - smrtelný jed, příznaky otravy, ricinový olej - známé projímadlo

V Londýně byla v neděli zatčena skupina, která vyráběla ricin – smrtelný jed, jenž může být použit jako biologická zbraň a proti němuž dosud neexistuje protijed. Veřejnosti se při vyslovení slova  „ricin“ vybaví  ricinový olej (Oleum ricini), používaný  jako projímadlo. Dávka půl až dvě lžíce je pro plný projev účinku dostačující. Projímavý účinek  vyvolává lipid – triglycerid kyseliny ricinové, který působí především na tenké střevo. Je znám i návyk na ricinový olej – například v Číně a v Indii je tento olej běžně používán v kuchyni k maštění potravy, což Evropanům působí jisté potíže. Ricinový olej se získává ze semen skočce, který je u nás pěstován jako jednoletá bylina, ale ve své domovině dosahuje stromovitého vzrůstu. Neupravená semena obsahují také alkaloid ricin, který se lisováním a dalšími úpravami (asi hodinovým varem ve vodě, do které alkaloid přechází) z větší části odstraní. Otrava ricinem vzniká již při požití 3 až 4 semen. Projevuje se po poměrně dlouhé době latence několika hodin až dnů. Mezi příznaky patří zánět žaludku a střev s krvavým průjmem, bolestí hlavy a ochablost. Při těžkých otravách se mohou objevit i křeče. Smrt nastává po 6 až 8 dnech. Otrava ricinem není příliš častá, není k ní příliš příležitostí – jednou z nich může být pojídání semen z nerozumu, zejména u dětí. Byla popsána otrava 19 dětí 7. třídy, které požily semena, která našly při úklidu v biologickém kabinetě, ve snaze vyhnout se zkoušení (očekávaly samozřejmě průjem, ne otravu). Žádné z dětí však naštěstí nezemřelo.
www.biotox.cz