Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Rizika přídatné látky E 425 do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Rizika přídatné látky E 425

Vydáno: 6.8.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Přídatná látka E 425 konjak se používá jako zahušťovadlo nebo bývá přidáván do asijských těstovin. Použití konjaku do želé cukrovinek je v EU zakázáno.

Přídatná látka E 425 konjak (konjaková guma, konjakový glukomannan) se používá jako zahušťovadlo při výrobě některých potravin nebo bývá přidáván do asijských těstovin (nudlí). Získává se z vláknitého kořene trvalky Amorphophallus konjac rostoucí v Asii a neobsahuje téměř žádné kalorie, je bohatý na vlákninu, proto je často používán jako dietní potravina.

Po konzumaci želé cukrovinek ve tvaru minipohárků (tzv. jelly mini-cups) obsahujících přídatnou látku konjak došlo k zadušení několika dětí a starších lidí. Jedná se o želé cukrovinky pevné konzistence v polotuhých minipohárcích nebo   minitobolkách, které jsou určeny k požití jako jedno sousto tak, že při stlačení minipohárku   či minitobolky se cukrovinka vsune do úst.
Kromě tvaru a velikosti jsou to chemické a fyzikální vlastnosti konjaku a způsob konzumace cukrovinky. Pokud se totiž po vložení do úst nerozkouše, může sklouznout do hrdla a způsobit jeho ucpání, neboť se pomalu rozpouští a naopak nabobtná.

Z tohoto důvodu jsou želé cukrovinky ve tvaru minipohárků vážným rizikem pro lidské zdraví a použití konjaku do veškerých želé cukrovinek včetně želé cukrovinek ve tvaru minipohárků tzv. mini-cups je v rámci EU zakázáno, v ČR použití upravuje vyhl. č. 4/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Ostatní přídatné látky z mořských řas nebo z určitých gum:
Na základě konjakové kauzy byly Komisí přezkoumány informace o dalších přídatných látkách z mořských řas nebo z určitých gum, které poskytly členské státy a Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat.
Po posouzení bylo zakázáno používat do želé cukrovinek v minipohárcích nebo minitobolkách přídatné látky E 400 kyselina alginová, E 401 alginát sodný, E 402 alginát draselný, E 403 alginát amonný, E 404 alginát vápenatý, E 406 agar, E 407 karagenan, E 407a guma Eucheuma, E 410 karubin, E 412 guma guar, E 413 tragant, E 414 arabská guma, E 415 xanthan, E 417 guma tara, E 418 guma gellan a E 440 pektiny, neboť kvůli tvaru, velikosti, snížené rozpustnosti a způsobu konzumace tohoto typu želé hrozí konzumentovi riziko zadušení.
(Zpracovala: Ing. Jana Hájková - Oddělení metodiky kontroly SZPI)

Zdroj: SZPI 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021