Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Riziko z fluoridů v sopečném popelu do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Riziko z fluoridů v sopečném popelu

Vydáno: 27.4.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Vědecké stanovisko EFSA ke krátkodobému riziku ze spadu sopečného popela pro bezpečnost potravin a krmiv.
Dne 14. dubna došlo k erupci sopky Eyjafjallajökull na Islandu. Evropská komise následně požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby vydal vědecké stanovisko k možnému krátkodobému riziku z floridů obsažených v sopečném popelu pro bezpečnost potravin a krmiv. Dlouhodobé a nepřímé riziko vyhodnotí EFSA během několika týdnů, jakmile budou k dispozici údaje o rozsahu spadu sopečného popela v EU a jeho složení.
 
Na základě dostupných informací došel EFSA k závěru, že potenciální riziko z fluoridů ve vulkanickém popelu skrz kontaminaci pitné vody, ovoce, zeleniny, ryb, mléka, masa a krmiva v EU je zanedbatelné. Rizika z potravin a krmiv pro zdraví člověka a zvířat se proto není třeba obávat.
Vzhledem k tomu, že chybí údaje o složení popela, který spadl v EU, zaměřuje se EFSA na fluoridy, neboť ty byly identifikovány ve většině vědeckých publikacích při minulých erupcích sopek ve světě jako hlavní složka, která by mohla představovat riziko pro bezpečnost potravin a krmiv z krátkodobého hlediska.
Dietetická expozice fluoridům obsaženým vulkanickém popelu u lidí a ryb je obvykle prostřednictvím kontaminované pitné vody a u zvířat, např. hovězího dobytka a ovcí z konzumace popela uloženého na trávě a půdě.
EFSA ve svém stanovisku bere na vědomí řadu nejistot, např. disperzi popela ve vzduchu, množství popela, které v EU spadlo, chybějící údaje o složení spadlého popela v EU a potenciálně zasažené geografické oblasti.
 
Stanovisko EFSA k možnému zdravotnímu riziku z kontaminace potravin a krmiv v důsledku erupce sopky
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021