Bezpečnost potravin

Riziko z vysokého příjmu železa

Vydáno: 30. 12. 2008
Autor:

Vysoký obsah železa v pitné vodě zvyšuje riziko zánětlivých onemocnění trávicího traktu o 20 %.

Výskyt Crohnovy choroby – zánětlivého onemocnění trávicího traktu a ulcerózní kolitidy se průběžně zvyšuje, přímý důvod není znám, ale je zřejmé, že některé genetické varianty zvyšují riziko. Norský institut pro veřejné zdraví a univerzitní nemocnice Akershus se zaměřily na sledování vlivu obsahu železa v pitné vodě na riziko výskytu.
Výsledky studie ukazují, že významnou roli hraje střevní mikroflóra, přičemž železo je důležitým faktorem jejího růstu a složení. U lidí s genetickou dispozicí může nadbytek železa zvýšit toxicitu mikroflóry. Železo je také důležitým faktorem produkce volných radikálů.
Riziko výskytu uvedených chorob se v oblastech s vysokým obsahem železa v pitné vodě zvyšuje o 20 %.
EU Food Law, 2008, č. 369, s.27