Bezpečnost potravin

Rostlinné extrakty mohou potlačovat chuť k jídlu

Vydáno: 8. 2. 2008
Autor:

Extrakt lipidů nacházejících se v chloroplastech rostlinných buněk by mohl dlouhodobě snižovat chuť k jídlu.

Pracovníci Institute of Food Research v Norwich se zabývají studiem rostlinných extraktů a jejich vlivu na snižování chuti k jídlu, resp. konzumaci menších porcí jídla u osob s nadváhou. Zaměřili se na lipidy nacházející se ve chloroplastech rostlinných buněk, účastnících se fotosyntézy. Tato substance se nachází ve většině rostlin, dobrým zdrojem jsou kupř. i oves, pšenice a další zrniny. Přidáním extraktu do tučných potravin jako jsou fast food a burgery, by docházelo k potlačení chuti k jídlu, a to až na dobu 12 hodin. Mechanismus působení spočívá v potažení tuku přidanou ingrediencí před tím, než dojde k jeho trávení, čímž se zastaví činnost enzymů, které tuk normálně štěpí. Mozku je následně předán signál, že dotyčná osoba je již nasycena, ačkoliv žaludek může být naplněn pouze z poloviny. Výzkum je v současné době ve stadiu zahajování humánních experimentů a předpokládá se, že by vývoj příslušného suplementu mohl být dokončen během několika málo let. Na trhu již několik potravinových suplementů, které údajně potlačují chuť k jídlu je, ovšem většina z nich je na bázi vlákniny. Více informací na adrese