Bezpečnost potravin

Royal Society ve Velké Británii vydala politické stanovisko ke genetickým modifikacím

Vydáno: 14. 5. 2003
Autor:

Posouzením dostupných informací o genetických modifikacích se viceprezident britské akademie věd domnívá, že GM potraviny nejsou nebezpečnější pro zdraví člověka více než konvenční potraviny.

Dne 8. května 2003 The Royal Society (nezávislá akademie věd ve Velké Británii) publikovala politické stanovisko ke GM potravinám, které zpochybňuje tvrzení vytvářená skupinami odpůrců genetických modifikací o tom, že GM potraviny jsou nebezpečné.
The Roayal Society se vyjádřila ke dvěma vládním vědeckým zprávám kriticky posuzujícím GM a konstatovala, že GM přísady nemají větší potenciál snižovat výživovou hodnotu potravin nebo způsobovat alergie než konvenční přísady. Neexistuje rovněž žádný spolehlivý důkaz o škodlivých účincích GM přísad na zdraví. Podle viceprezidenta a sekretáře pro biologii The Royal Society profesora Patrika Batesona je třeba ještě zodpovědět otázky související s  potenciálním dopadem GM plodin na životní prostředí. Profesor Bateson je však kritický k organizacím, které rozšiřují nepodložená tvrzení o hrozbě GM potravin pro lidské zdraví.
www.royalsoc.ac.uk