Bezpečnost potravin

„Rozehřejte“ ji až doma!

Vydáno: 28. 5. 2009
Autor:

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 27.5.2009.

Nést si domů kelímkovou zmrzlinu z krámu jen v síťovce nebo igelitce nikoho moc nenapadne, přece by roztála. Ale zmraženou rybu, či jinou zmraženou potravinu si leckdo klidně nese prostě „jen tak“. A co teprve potraviny, které jsou chlazené…. Ty se transportem v neodpovídající teplotě mohou znehodnotit ještě více!
 
Výrobce, dopravce i prodejce musejí dodržovat při manipulaci s potravinami i surovinami, v tomto případě živočišného původu, podmínky chladicího řetězce, aby nedošlo k jejímu znehodnocení, popřípadě kontaminaci a následné destrukci. To znamená, že v celém procesu od výroby až na prodejní pult nesmí stoupnout teplota výrobku nebo suroviny nad stanovenou mez. Zákazník má garantováno, že si kupuje výrobek zdravotně nezávadný, což kontrolují i orgány státního veterinárního dozoru, popřípadě orgány zemědělské a potravinářské inspekce.
 
V horkých dnech lze nejen doporučit, ale přímo apelovat na to, aby si lidé na nákup zmražených nebo chlazených potravin obstarali chladicí tašky. Zejména při nákupu ryb je potřeba být obezřelým. Například u čerstvých je dobré si všímat, zda je kůže ryby lesklá, oko vypouklé, lesklé, žábry jasně červené, bez slizu, konzistence masa velmi pevná. Vůně čerstvé ryby. Pokud zákazník kupuje celé chlazené ryby, tak ty by měly být nabízeny obsypané šupinovým ledem, filety by měly na ledu jen ležet.
 
A pokud kupuje zákazník ryby zmražené, měl by věnovat pozornost etiketám. Na těch by mělo být uvedeno: název ryby, hmotnost, datum minimální trvanlivosti, má zde být uveden výrobce nebo dovozce nebo prodávající, popřípadě balírna. Důležitý je i údaj o složení, způsobu skladování, a je zde i identifikační značka (země původu). Na etiketě by měla být i informace o přídatných látkách.
 
V případě, že je ryba tzv. glazovaná (glazura je ledová krusta na povrchu ryby, která má chránit rybu před vyschnutím a vymrznutím), musí být na etiketě informace o brutto hmotnosti (celková hmotnost = ryba + glazura) a o hmotnosti netto (hmotnost ryby bez glazury).
 
A když už hovoříme o rybách živých, čerstvých, zmražených, sušených, solených a uzených, filé apod., musí se zákazník dozvědět informace o druhu, způsobu produkce a oblasti odlovu, např. sleď baltický, uloven v Baltském moři (plus kód). A to se týká i korýšů a měkkýšů.
 
A nakonec ještě shrnutí: Při koupi snadno narušitelných tj. „zkazitelných“ potravin, zejména ryb, pozor na chladicí řetězec. Transportovat v chladicích taškách a rychle do chladničky. Rozehřát a rozmrazit až doma!
 
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR