Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Rozpory ohledně sloučenin chlóru při oplachování drůbeže do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Rozpory ohledně sloučenin chlóru při oplachování drůbeže

Vydáno: 19.1.2009
Tisk článku
Komise předkládá opakovaně návrh na schválení antimikrobiálních roztoků při omývání jatečných těl drůbeže kvůli odstranění bariéry dovozu z USA.
Komise předložila 30. října 2008 nový návrh týkající se použití antimikrobiálních roztoků při omývání jatečných těl drůbeže. Jedná se o oxid chloričitý, kyselý chloritan sodný, fosforečnan sodný a peroxikyseliny. Prostředky mohou být použity jen jednotlivě, po jejich aplikaci musí dojít k opláchnutí vodou a na výrobku musí být uvedeno „ošetřeno antimikrobiálními látkami“ nebo „chemicky dekontaminováno“.
Proti původnímu návrhu Komise,  který byl velmi podobný, hlasovala většina členů Stálého výboru pro potraviny (SCFCAH, zpráva z 23. 6. 2008).
Naopak podle názoru britského Úřadu pro potravinové standardy (FSA) z září 2008 by aplikace antimikrobiálních látek snížila kontaminaci kampylobakterem.
Spotřebitelské skupiny jsou proti povolení antimikrobiálních látek kvůli tomu, že opatření umožní zastírat vady masa.
Antimikrobiální látky jsou k tomuto účelu povoleny v USA a Komise se obává obchodní války v případě pokračování blokády dovozu takto ošetřené drůbeže do EU.

EU Food Law, 2008, č. 370, s.21-22

Další informace
Komise navrhuje používání sloučenin chlóru na drůbežích jatkách
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021