Bezpečnost potravin

Rybí prsty – klamání spotřebitele

Vydáno: 22. 11. 2011
Autor: Převzato z Agronavigator.cz

Časopis d-test hodnotil kvalitu obalených rybích prstů různých výrobců. Ze 14 testovaných výrobků bylo ve třech z nich méně rybího masa, než bylo deklarováno na obalu.

Jeden z výrobků – „Rybí prsty Spar S-Budget“ (původem z Estonska a datem spotřeby 20. 10. 2012) – obsahoval jen 14,05 % rybího masa proti deklarovaným 22 % (už i to je velmi málo). Převládajícími složkami onoho „rybího“ výrobku byla strouhanka, mouka, škrob a voda.
Deklarované množství masa v testovaných výrobcích se pohybovalo od 22 do 65 %.
Dalšími výrobky, které z hlediska obsahu masa nevyhověly, byly „Rybí prsty albert Euro Shopper“ (Estonsko s datem spotřeby 24. 2. 2013), které obsahovaly 18,33 procent rybího masa při deklarovaných 22 %, a „Rybí prsty Tesco value“ (Polsko, s datem spotřeby 26. 1. 2013) které obsahovaly 31,30 % procent ryb ze slibovaných 35 %.

d-test, 2011, č. 11

 

 

Dle informací TV-nova, Státní veterinární správa na podnět časopisu d-test provedla šetření a přikázala stažení výrobků z trhu.